Nieuwe muziek: een doodenge clown en Kelis is terug als feeder

29 april 2022, Jaap Bartelds, 8 minuten

De IJslandse indieband Of Monsters and Men komen met een horrorvideo waarin de zanger een creepy clown neerzet met z’n enge trucs. Verder is zangeres Kelis terug van weggeweest. Ze zingt vanachter een stronk broccoli het lied ‘Feed Them’. Plus: klonk Röyksopp eerder ooit zo mooi? En de nieuwe video’s van Lykke Li en Angel Olsen.

Of Monsters and Men – ‘This Happiness’

Brrr…. Clowns! Vanaf het moment dat je de besnorde roodgeverfde clownsmond van zanger Ragnar “Raggi” Þórhallsson in beeld ziet, weet je meteen waar die bandnaam vandaan komt. Maar hé, geef het een kans, want het lied is beeldschoon en de andere bandleden moeten schuddebuiken van het lachen om die malle clown. Het lachen vergaat ze echter al snel als clown Raggi een truc doet met een ei…

Kelis – ‘Feed Them’

Broccoli, limoen, appels, abrikoos, aardbeien, peer, paprika, bloedsinaasappel, trostommat, rode kool en een heuse pitaja: allemaal knettergezond voedsel dat voorbijkomt in de ultrakorte video van Kelis, onder het motto: ‘If you teach them, that will feed them.’ Een mooie metafoor waarbij je het water in de mond loopt. Eigenlijk is het geen muziekvideo, maar een commercial voor Daily Harvest en hun Eat the Solution-campagne.

Lykke Li – ‘Highway to Your Heart’

De lieflijke klanken van ‘Highway to Your Heart’ begeleiden de gruwelijke beelden van een auto-ongeluk dat zich voor je ogen ontvouwt. Maar wat er nou precies is gebeurd, dat wordt nergens duidelijk, waardoor het een bijna David Lynch-achtig geheel wordt. Mooi is het zeker.

Angel Olsen – ‘Big Time’

Ook de video van Angel Olsen is Lynchiaans, Twin Peaks-esque om specifieker te zijn. In een uit hout opgetrokken ruimte wordt de zangeres verzocht naar het podium te komen, alwaar ze samen met een groep mensen slaperige dansjes uitvoert. ‘Big Time’ is een melancholische wals-track, eenvoudig en mooi.

Paul Weelen – ‘BlueBlueBlue’

De Canadees-Limburgse Paul Weelen kiest voor countryrock op zijn nieuwe single. De video bevat beelden uit Oekraïne en is een steunbetuiging.

Flume feat. KUČKA & Quiet Bison – ‘ESCAPE’

De video begint met prachtige natuurbeelden van (paradijs?)vogels die indruk op elkaar proberen te maken tijdens een paringsdans. Maar dan gaat het lied over in een absurde beat en veranderen de vogels in kleurige kunstwerken die elkaar te lijf lijken te gaan. Flume doet niet aan stukjes duiding naar de mensen toe, dus waar kijken we precies naar? Dat mag je er als kijker zelf bij verzinnen.

Röyksopp & Susanne Sundfør – ‘If You Want Me’

Deze week zorgt Röyksopp samen met de hemelse stem van Susanne Sundfør voor een rustpunt in de nieuwe muziekrubriek. Bijzondere visuals van niet nader te benoemen vormen zorgen voor een mysterieus geheel. En waar doet dat melodietje toch aan denken? Kylie Minogues (of eigenlijk Hazel Deans) ‘Turn It Into Love’ flitst in gedachten voorbij.

Harry Styles / A-ha – ‘As It Was / Take on Me’

Met mashups moet je altijd een beetje uitkijken, want vaak is het nét niks. Maar die van Harry Styles en A-ha werkt wonderwel.

Sia – ‘Manchild’

Neneh Cherry is ineens weer helemaal hot. Laatst kwam Robyn met een cover van ‘Buffalo Stance’ en nu is Neneh’s follow-up hit uit 1989 aan de beurt. Sia zet ‘Manchild’ naar haar hand, al horen we liever Neneh zelf rappen. Zoals Sia het doet, klinkt het toch een beetje halfbakken. Overigens is al die aandacht voor Cherry geen toeval...

Tegan and Sara – ‘F*****g Up What Matters’

Het intro van ‘F*****g Up What Matters’ is wat lang, maar als het lied na twee minute begint, krijg je classic Tegan and Sara te horen. Pop met pit.

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau