Winq Diversity Awards 2022

Winnaar Winq Media Award 2022: De Schaduwspits

Een verhelderende, persoonlijke podcast over buitenbeentjes in de topsport

09 mei 2022, Winq redactie, 3 minuten

De Winq Media Award gaat dit jaar naar journalisten Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst, makers van NOS-podcast De Schaduwspits. Daarin onderzochten zij waarom Nederland nog altijd geen enkele openlijk homoseksuele actieve profvoetballer kent. "Voordat we aan deze podcast begonnen, dacht ik: waarom zou je níét uit de kast komen?”

Statistisch gezien zouden ze er moeten zijn, toch kent Nederland nog altijd geen enkele actieve profvoetballer die openlijk homo is. Hoe dat mogelijk is? In hun podcast De Schaduwspits zochten NOS-presentatoren Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst, alle drie gay, naar een antwoord op die vraag.

Het drietal pakte het secuur en grondig aan. Drie jaar deden ze vooronderzoek en in acht afleveringen belichten ze elke kant van de kwestie. Ze duiken de geschiedenis in, spreken met supporters, spelers, (oud-)voetballers en openlijke homoseksuele profsporters en gaan op bezoek bij jeugdteams. Winfried: “Daar werd duidelijk dat deze problematiek vooral leeft in het mannenvoetbal en nauwelijks in het vrouwenvoetbal.”

“De Schaduwspits is denk ik het meest bevredigende wat ik ooit gemaakt heb”

De presentatoren schromen er niet voor persoonlijk te worden. Zo blikt Jeroen terug op zijn tennisverleden. “Ik dacht altijd dat het voor mij niet uitmaakte dat ik gay was en tenniste, maar toen ik voor De Schaduwspits in gesprek ging met mijn oud-trainer en oud-trainingsgenoten moest ik concluderen dat het wel degelijk invloed heeft gehad op mijn tenniscarrière.”

De NOS-presentatoren vonden zelfs iemand die actief is op het hoogste niveau in de voetbalwereld die hen anoniem te woord wilde staan. Jeroen: “Voordat we aan deze podcast begonnen, dacht ik: waarom zou je níét uit de kast komen? Dat werd me duidelijk tijdens het maken: denk bijvoorbeeld aan de homofobe spreekkoren die je veel hoort in Nederlandse stadions. Echt geen pretje als die over jou gaan.” Winfried: “Er moet veel meer actie worden ondernomen door clubs en de KNVB, zodat een profspeler die uit de kast komt in het betaald mannenvoetbal zeker weet dat zijn werkgever achter hem staat.”

Het mooiste wat de podcast heeft voortgebracht? De hoeveelheid reacties. Rivkah: “De Schaduwspits is denk ik het meest bevredigende wat ik ooit gemaakt heb. Er zijn zoveel mensen geweest die hun ervaringen als lhbti’er in de sport met ons deelden of die zeiden uit de kast te durven komen na het luisteren van onze podcast.” Winfried: “We hoorden ook van onderwijzers en sportclubs, die de a everingen klassikaal hebben beluisterd.” Rivkah: “Volgens mij is dat het grootste compliment dat je als maker kunt krijgen.”

De Winq Media Award werd uitgereikt door Bowi Jong.

Fotografie: Rutger Geleijnse / Video: Roy Schepers - Rocket Stories / Visagie: Clayton Leslie
Met dank aan: Hotel Sofitel Legend the Grand Amsterdam

Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door Absolut, Hivos, Mini, Pathé, PwC en United Airlines.

Magazine 115
Onze extra dikke Pride-special!
Artikelen in dezelfde serie - Winq Diversity Awards 2022

Dit waren de Winq Diversity Awards 2022

Winq Diversity Awards 2022: dit zijn de winnaars

Winnaar Winq Inspiration Award 2022: Thorn & Mandy

Winnaar Winq Culture Award 2022: Splinter Chabot

Winnaar Winq Ally Award 2022: Sylvana Simons

Winq Diversity Awards 2021: dit zijn de winnaars

Kijk hier de Winq Diversity Awards 2021 terug

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau