Arno Kantelberg: “Wat van een horloge meer maakt dan een sieraad, is de technologie”

Pols-pionier

Leestijd: < 1 min

“Stijlpastoor Arno Kantelberg nam de Spirit Zulu Time van Longines onder de loep. “Wie dit horloge draagt, schreeuwt zijn stijlgevoel niet van de daken.”

Er wordt vaak gezegd dat een horloge het enige sieraad is dat mannen kunnen dragen. Vrouwen kunnen terugvallen op een heel scala aan mogelijkheden, maar bij mannen beperkt zich de versiering tot het uurwerk om de pols. Nu ben ik niet de meest onbevooroordeelde persoon om die bewering te ontkrachten, want ik behang mezelf met zegelringen, pinkringen, gouden mattenkloppers, kettingen en wat al niet meer. Maar goed, ik begrijp dat ik daarmee tot een minderheid behoor. Op een eventuele trouwring na is bij de meeste Nederlandse mannen het enige wat glimt het horloge om de pols.

Historische ondergrond
Toch doet zo’n bewering het polshorloge tekort. Ja, het is een sieraad, zeker. Maar een horloge is niet alleen vorm, het is ook functie. De voornaamste functie van een horloge is het aangeven van de tijd. Sommige modellen geven ook de datum aan, of de tijd in een andere tijdzone, een functie die dual-time zone wordt genoemd.

Er zijn mensen die menen dat je daar ook je telefoon voor kunt gebruiken. Dat klopt. Gehaast fietsend op weg naar een afspraak kun je inderdaad met veel gehannes de telefoon uit je binnenzak vissen om met je vrije hand een viercijferige toegangscode in te toetsen terwijl je links en rechts wordt ingehaald door hipsterouders met een bakfiets. Je kunt ook gewoon naar je pols kijken.

Wat van een horloge meer maakt dan een sieraad, is de technologie die in die 42 millimeter-kast ligt verstopt. Onder het saffierglas ligt een technologische ontwikkeling die jaren teruggaat, in het geval van Longines zelfs 190 jaar, wat op een decennium na precies twee eeuwen is. En die geschiedenis laadt als het ware de esthetiek, het is de ondergrond waarop dit sieraad is gestut.

Ode aan avonturiers
Longines is een traditioneel Zwitsers horlogemerk (sinds 1832) met een bijzondere reputatie in de luchtvaart (Charles Lindbergh droeg een Longines tijdens zijn beroemde oceaanvlucht). In dat diepe archief is het prettig graven. Zo is er een collectie genaamd Spirit die een ode is aan vliegeniers als Lindbergh en Amelia Earhart, maar ook aan ontdekkingsreizigers als PaulÉmile Victor, pioniers die hun lot ooit in handen legden van hun uurwerk.

Binnen die collectie verschijnt er nu de Spirit Zulu Time. Dat is een nieuw lid van de Spiritfamilie, maar de naam komt ons bekend voor. Het is namelijk geïnspireerd op het Zulu-model van Longines uit 1925, een polshorloge dat meerdere tijdzones kon aangeven. Zo’n functie was tot dan voorbehouden aan zakhorloges – een innovatie die Longines op de kaart zette. (De naam Zulu refereert overigens niet aan de Zuid-Afrikaanse stam, maar aan de fonetische vertaling van de letter Z, zoals die in het luchtvaartalfabet wordt gebruikt.)

Technologische opwinding
De precisie van deze Spirit Zulu is uitmuntend, met een 72 uur power reserve en een chronometer-certified movement. Dat klinkt allemaal technisch, maar het verklaart de vijf sterren die onder op de wijzerplaat staan te glimmen. Die duiden op de certificatie door het COSC [ certificaat voor uurwerken in horloges – red.]. Chronometer betekent letterlijk tijdmeter en deze benaming mag alleen gebruikt worden als een horloge is getest door het Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres, het officiële Zwitserse testinstituut. Ook hier volgt vorm op functie.

De wijzerplaat in de 42 millimeter brede stalen kast heeft opgelegde, gouden Arabische cijfers die worden omcirkeld door een groene keramische bezel (de ring waaronder het glas zit geklemd). Het voordeel van keramiek is dat het erg hard is, duurzamer dan titanium. Het is praktisch onmogelijk om er een kras op te krijgen.

Bij de aanblik van dit horloge wil je je bomberjack aantrekken en achter een stuurknuppel plaatsnemen. Maar behalve technologische opwinding roept dit model van Longines iets anders op; een gevoel van ingetogen elegantie. Wie de Spirit Zulu draagt, schreeuwt zijn stijlgevoel niet van de daken. Misschien komt het door de prijs. In een wereld waarin kwaliteitsperceptie wordt gemeten aan de prijs, blijft Longines de modellen schappelijk prijzen. Kijk bijvoorbeeld naar de discrete Conquest Heritage (2.260 euro), of de modische Longines DolceVita met rechthoekige kast en winkelprijs van 1.610 euro! Ook de Spirit Zulu blijft onder de drieduizend euro, wat absoluut voelt als een best buy voor wat nu al een instant klassieker is.

TIP
Ook al was jij elke dag keurig je polsen en je kleren, een horloge wordt toch vanzelf vies van het dragen. Maak daarom je stalen band elke week schoon. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een tandenborstel en een beetje water (ervan uitgaande dat jouw horloge waterbestendig is).

Tekst: Arno Kantelberg | Beeld: Carin Verbruggen (portret Arno)

Powered by Labrador CMS