5 vragen aan

Daniel Robert Silva over topchoreograaf Hans van Manen

“Dansen in een stuk van Hans voelt als een wedstrijd”

07 juni 2022, Roel Janssen, 2 minuten

Dit seizoen komt het Nationale Ballet met een eerbetoon aan topchoreograaf Hans van Manen: Het Hans van Manen Festival. Daniel Robert Silva staat tijdens dit bijzondere festival op het podium.

1) Je danst opnieuw in een voorstelling met werk van Hans van Manen. Dat moet bijzonder zijn.
“Dat is het zeker. Het is altijd erg speciaal en leuk om te dansen in een stuk van Hans van Manen. Hij is dé grote meester. De muziek, de dans, het levert allemaal één grote uitdaging op. Het voelt bijna als een wedstrijd, omdat je elkaar als dansers écht uitdaagt. Wie danst zijn stuk het beste?”

2) Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met zijn werk?
“Dat was tijdens mijn opleiding in Canada. Op dansscholen over de hele wereld besteden ze aandacht aan het werk van Hans van Manen, dus ook daar. In 2016 heb ik voor het eerst voor hem gedanst. Dat was tijdens Symphonieën der Nederlanden, extra bijzonder omdat we dat tijdens het Hans van Manen Festival opnieuw gaan uitvoeren. Voor mij was het de eerste keer dat ik in het grote gezelschap van het Nationale Ballet danste. Met vierentwintig mannen en vrouwen zweefden we twintig minuten als een grote groep vogels over het podium. Enorm moeilijk, maar onwijs mooi. Het is fantastisch met een groep te werken en samen de dans goed uit te voeren.”

“Er loopt een stukje geschiedenis binnen als Hans van Manen een kamer betreedt”

3) Hoe was het om met Hans te werken?
“Er loopt een stukje geschiedenis binnen als hij een kamer betreedt. De sfeer verandert, omdat iedereen zoveel respect voor hem heeft. Hans komt kijken als we bijna klaar zijn met repeteren. We dansen soms een stuk dat hij twintig jaar geleden heeft bedacht; af en toe wil hij last minute nog wat dingen veranderen. Hij daagt ons echt uit, ook al is dat soms moeilijk. Ik vind het een voorrecht dat ik met hem mag werken.”

4) Is het niet lastig als hij op het laatste moment aanpassingen doet?
“Hij verandert geen grote dingen, hij wil er gewoon het beste van maken. Prima is voor hem niet goed genoeg, het kan altijd beter. Hij zit er nog helemaal in. Je begrijpt Hans als je voor hem danst en zijn stukken bekijkt.”

5) Wanneer kunnen we jou zien?
“Ik dans van 8 t/m 29 juni mee tijdens het festival. In mei was overigens ook mijn werk als choreograaf te zien tijdens New Moves. In Het Nationale Ballet hebben we een programma waarin jonge dansers ruimte krijgen zichzelf te ontwikkelen. Geïnspireerd door Hans van Manen choreografeerd ik voor de tweede keer zelf een stuk voor vijf dansers."

Daniel Robert Silva danst als Grand Sujet bij Het Nationale Ballet zowel in het ensemble als solo. Het Hans van Manen Festival, een samenwerking tussen verschillende dansinstellingen als Het Nationale Ballet, Introdans en het Wiener Staatsballet, vindt van 8 t/m 29 juni 2022 plaats bij Nationale Opera & Ballet. Kijk voor kaarten op operaballet.nl.

Magazine 119
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau