“Maak groepsbelediging van transgender personen snel strafbaar”

Leestijd: < 1 min

In 2021 maakten meer mensen een melding van discriminatie dan het jaar ervoor. Onder transgender personen nam dit aantal in 2021 voor het eerst in vier jaar af. Transgender Netwerk Nederland roept daarom op om snel een wetsvoorstel naar de Kamer te sturen dat groepsbelediging van transgender personen strafbaar stelt. 

Geweigerd worden bij een kleedkamer, in elkaar geslagen worden op straat, of ‘voor je eigen veiligheid’ aangeraden worden om pas in je baan terug te komen als je transitie geheel voltooid is. Het zijn een paar van de incidenten die transgender mensen het afgelopen jaar meldden bij antidiscriminatievoorzieningen (adv’s) en Transgender Netwerk Nederland (TNN).  

Vaker in gelijk gesteld

“Gelukkig worden transgender mensen steeds vaker in het gelijk gesteld als ze melding doen van discriminatie,” zegt Brand Berghouwer, voorzitter van TNN. Zo meldde een trans vrouw die zich in een sportschool niet in de dameskleedkamer mocht omkleden dit bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College oordeelde dat de sportschool haar inderdaad discrimineerde. “De Algemene wet gelijke behandeling beschermt mensen tegen discriminatie op grond van hun genderidentiteit, geslachtskenmerken of genderexpressie,” legt Berghouwer uit.    

In 2021 steeg het totale aantal meldingen bij adv’s. De meeste meldingen gingen over de coronamaatregelen. Het aantal meldingen van transgenderdiscriminatie bij adv’s en TNN nam in 2021 voor het eerst in vier jaar af. Die daling kan komen door de lockdowns in 2021 of doordat melders het College voor de Rechten van de Mens sneller zelf wisten te vinden (daar waren 25 meldingen, tegenover 22 in 2020).

Onvolledige registratie

De meeste gemelde incidenten van discriminatie tegen transgender personen gaan over vijandige bejegening en ongelijke behandeling op de arbeidsmarkt en in de zorg. Het aantal meldingen van discriminatie tegen transgender mensen in de openbare ruimte is onbekend. Deze verlopen vaak via de politie en niet via een adv of TNN. De politie registreert alleen de grond geslacht en niet apart op genderidentiteit en -expressie. TNN dringt er al jaren op aan dat de politie dit wel gaat registreren. 

Het Openbaar Ministerie registreert wél delicten waar transgenderdiscriminatie een rol speelde. Dit soort incidenten gaan meestal om mishandeling, bedreiging en belediging van een individu. Bij het OM nam het aantal meldingen van transgenderdiscriminatie toe (van 6 naar 14). 

Nog niet strafbaar

Een deel van de discriminatie tegen transgender personen is anno 2021 nog steeds niet strafbaar. Groepsbelediging (137 sr) van transgender personen is nog niet in de wet opgenomen. Hierdoor kan bijvoorbeeld online discriminatie nog niet goed aangepakt kan worden.

“Er ligt al jaren een wetsvoorstel,” zegt Berghouwer, “maar dat wetsvoorstel is nog steeds niet behandeld door de Tweede Kamer. Ik roep de ministers Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid en Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken dan ook op om haast te maken met die wet.”

Coverbeeld: Istock

Powered by Labrador CMS