Jasha Eliane over haar muziek: “Ik verdwaalde in mijn gevoelens voor vrouwen”

Een interview over haar debuut-EP Verlangend Verdwaald

25 mei 2022, Winq redactie, 4 minuten

Verlangend Verdwaald is de titel van de debuut-EP van Jasha Eliane. In een interview met Winq vertelt ze over de vier vrouwen die een rol speelden in haar liefdesleven en nu onderwerp zijn van de zes nummers op de EP. Of ze dat weten? “Ik heb het ze niet persoonlijk verteld.”

Waar komt de titel van je EP ‘Verlangend Verdwaald’ vandaan?

“Over de titel heb ik lang nagedacht, zo kwamen er opties voorbij als Terug bij af en Nu ben je weg. Maar ik wilde geen titel met een negatieve lading. Ik vroeg een vriend om hulp voor een titel. Hij zei: 'Je EP gaat vooral over dat je steeds verdwaalt in je verlangens naar die vrouwen.' Ik onderbrak hem en zei: 'Omg dit moet de titel worden: Verlangend Verdwaald'.

De zes nummers hebben allemaal een eigen verhaal, ze gaan over vier vrouwen die een rol hebben gespeeld in mijn liefdesleven. De hoofdlijn van de nummers is dat ik steeds maar weer verdwaalde in de verlangens naar de vrouwen. Deze titel beschrijft precies het gevoel en verhaal, en heeft niet direct een negatieve lading. Met songs als 'Een moment voor mij', en 'Morgen ben ik weer alleen' komt mijn debuut-EP vrijdag 27 mei uit.” 

Jasha Eliane

Hoe ben je tot jouw eigen geluid gekomen, dat je omschrijft als elektronische, energieke pop?

“Samen met mijn producer ben ik het afgelopen half jaar elke week de studio in gegaan. De ene keer kwam ik binnen en zei ik: 'Nou, ik heb vandaag geen inspiratie maar toevallig wel morgen een date', en gingen we daar een nummer over schrijven.

De andere keer begon hij aan de beat, en schreef ik ondertussen al mijn emoties van die week op. Dat laatste deden we het vaakst. Mijn producer is ook een hele goede songwriter, dus als ik er even niet uitkom, dan verzint hij altijd een pareltje van een zin.

Hoe we op de sound gekomen zijn, is denk ik dat we elkaar nu inmiddels goed aanvoelen. Ik werk al twee jaar met hem, en we zijn samen in het muzikale proces gegroeid, hoe ik soms niet weet te omschrijven wat ik anders aan een track wil, kan hij dat al aanpassen omdat hij mij nu onderhand goed kent. Ik ben erg blij met de muziek die hij maakt, het past supergoed bij wat ik wil.

Soms zeg ik tegen hem: 'Vandaag wil ik graag een chille indiepop-sound met elektrische gitaar'. Een andere keer zeg ik: 'Vandaag lijkt het me cool om een uptempo zomernummer te maken, met piano'. In het maakproces van de EP hebben we ook live piano, gitaar en viool in laten spelen door verschillende muzikanten.” 

Jasha Eliane

Een aantal tracks gaat over het verwerken van de pijn van ongezonde relaties. Hoe is het om zulke persoonlijke teksten te delen met een groot publiek?

“Kwetsbaar is het eerste woord dat in me opkomt. Soms vind ik het lastig om over mijn gevoel te praten, vooral als ik aan het daten ben. Dit heb ik vervolgens in mijn nummers opgeschreven, zoals in 'Een moment voor mij': 'Heb jij een moment voor mij? Dat is alles wat ik hebben wil', of 'We zouden altijd samen dansen in de zon, totdat iemand anders jouw liefde won', of 'Zou ze ooit weten dat ik echt iets voor haar voel, ga er niet over starten tot ze weet wat ik bedoel'.

Dit schrijf ik puur uit mijn hart, het is waar ik op dat moment mee zit, dat schrijf ik op. Ik hoop vooral anderen te helpen door zo kwetsbaar te zijn. Ook in de zoektocht met vrouwen. Ik weet dat er veel mensen zijn die misschien net als ik opgroeide in een klein dorp, en geen queer voorbeelden om zich heen hebben, en er niet zo snel over praten met anderen. Hoe mooi is het, als ik mijn platform kan inzetten om er wél over te praten. We doen dit samen, en iedereen heeft uiteindelijk een zoektocht.” 

Jasha Eliane

Op de EP staan zes nummers, over vier vrouwen die een rol speelden in jouw liefdesleven. Wat vinden zij ervan dat ze onderwerp zijn geworden van jouw muziek?

“Dat weten zij (nog) niet, dit is mijn manier van verwerken. Ik heb het ze niet persoonlijk verteld. Maar de muziek heeft mij veel geholpen om er overheen te komen. Maar ik zal niet ontkennen als ze erachter komen dat het over hen gaat :).”

Tot slot: hoe ziet jouw nabije toekomst eruit?

“Deze zomer sta ik op Pride en heb ik andere vette optredens op plaatsen als Dynamo Eindhoven en Patronaat Haarlem. Dan zou ik het dit najaar heel vet vinden om het voorprogramma te zijn van een Nederlandstalige popartiest en door Nederland te kunnen touren in het voorprogramma. En daarna weer aan een nieuwe project te starten.

Mijn EP Verlangend Verdwaald is pas het begin. Er zal nog veel muziek aankomen, die we al aan het maken zijn. Laatst zei iemand tegen mij: 'Jij bent eigenlijk een upcoming Queerpop Queen van Nederland'. Lijkt dat me een mooie goal, de next Queerpop Queen van Nederland? 

Vooral lekker muziek blijven maken, en met mensen in gesprek gaan vind ik ook belangrijk, wat hebben zij nodig om zichzelf te accepteren en hoe kan ik hen helpen met mijn muziek? En tot slot, hoe kan ik als queer artiest bijdrage aan de acceptatie van de lhbti+-community van Nederland.”

Jasha Eliane

Volg Jasha Eliane op Instagram en beluister haar muziek hier via Spotify.

Op 28 mei is de releaseparty van Jasha Eliane in de Hall of Fame in Tilburg. Bestel hier je tickets!

Fotografie: Jentel Schiettekatte

Magazine 114
Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau