Jake Daniels vertelde onlangs aan Sky Sports News dat hij dacht dat hij zijn waarheid geheim moest houden vanwege het feit dat hij professioneel voetballer is. “Ik vroeg me af of ik tot aan mijn voetbalpensioen zou moeten wachten met mijn coming-out. Geen enkele andere professionele speler is uit de kast. Maar dat zou betekenen dat ik een lange tijd zou moeten liegen, en al die tijd niet mezelf zou kunnen zijn.”

Mentale gezondheid

Nadat Daniels zijn familie en teamgenoten had verteld dat hij gay is, viel er een last van hem af. “Mijn geheim had impact op mijn mentale gezondheid. Nu ben ik eindelijk blij en tevreden met mezelf.”

Sinds zijn coming-out heeft Daniels heel veel steunbetuigingen en lof gekregen van toegewijde voetbalfans en andere mensen uit de voetbalwereld. En ook daarbuiten: in een interview met Daily Beast spreekt schoonspringer Tom Daley vol lof over de voetballer. Hij noemt het dapper en ongelooflijk dat Daniels deze stap heeft gezet.

Queer jongeren zijn welkom

“Ik denk aan alle jongeren die queer zijn en nu voelen dat ook zij welkom zijn en een plek mogen hebben in het voetbal”, zegt Daley. “Het mooie is dat niet alleen de queer-gemeenschap zijn steun uitspreekt, maar ook iemand als Harry Keane, de trainer van het nationale team van Engeland. Ook hetero voetballers uit de hoogste regionen prijzen hem. Voor de zichtbaarheid in de sport is dat geweldig.”

Daley hoopt dat door de coming-out van Daniels ook andere sporters die stap durven te zetten. “Dit maakt het veiliger voor andere atleten om hetzelfde te doen. Jake heeft een krachtige boodschap uitgezonden.”

Bron: Gay Times / Coverbeeld: Jake Daniels' Instagram-account