The NarcoSexuals: een gedrogeerde seksmarathon als theaterstuk

Deze week fikse korting voor lezers van Winq!

31 mei 2022, Winq redactie, 3 minuten

In Utrecht staat een replica van een eengezinswoning die wordt bevolkt door zeven mannen die deelnemen aan een gedrogeerde seksmarathon. The NarcoSexuals is het nieuwste werk van theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven. Lezers van Winq krijgen deze week korting op tickets!

Die replica van een eengezinswoning is als het ware een levende sculptuur waar bezoekers omheen kunnen lopen en naar binnen kijken. Achttien dagen lang, meer dan honderd uur achtereen, verbeelden de bewoners er een seksleven op de vulkaan.

De toekomst van intimiteit

The NarcoSexuals is het nieuwste werk van theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven. Aan de hand van een gedrogeerde seksmarathon onderzoekt Verhoeven de erfenis van de seksuele revolutie en toekomst van intimiteit. Het werk ging tijdens SPRING Performing Arts Festival op donderdag 12 mei in Utrecht in première en is daar nog te zien tot en met 6 juni. Daarna in augustus op het theaterfestival De Boulevard in Den Bosch en in september in Amsterdam. Kijk voor meer informatie en data op de website van Dries Verhoeven.

De onzichtbare bevrijding

Chemseks, seksueel drugsgebruik, is een fenomeen dat vooral onder homomannen aan populariteit wint. Maar terwijl de vroegere ‘gay liberation’ juist draaide om zichtbaarheid, vindt de huidige (narco)seksuele bevrijding plaats onder de radar. Wat betekent het dat het seksueel subversieve uit het vizier raakt? Wat maakt mensen zó gedreven dat ze er soms hun leven voor op het spel zetten? Hoe anders mogen ze zijn? In het maakproces ging Dries Verhoeven in gesprek met fervente ‘NarcoSexuals’ en legde hen die vragen voor.

Hunkering in tijden van sociale isolatie

De chemseks cultuur kwam zo’n vijftien jaar geleden op vanuit de gay-scene in Londen; dé stad waar het neoliberalisme hoogtij viert met zijn bijbehorende marktdenken, prestatiedruk en verschraling van het nachtleven. In een tijd en op een plek die door velen als individualistisch en competitief wordt ervaren werd seksueel drugsgebruik een respons. Ook in Nederland normaliseerde het gebruik. Zeker in tijden van gedwongen afstand werden sommige huizen de plek voor clandestiene feesten waar drugs de remmingen en afstand tussen mensen wegnamen. Gewapend met flesjes GHB gingen (vooral) mannen er de sociale vervreemding te lijf. Nu de coronamaatregelen zijn opgeheven vraagt Dries Verhoeven zich af of die feestjes ook zullen verdwijnen; hebben ze hun waarde bewezen? Hoe ziet de toekomst van seks eruit? Wordt intoxicatie een voorwaarde voor intimiteit?

Vier weken lang in Utrecht

Voor het eerst is het werk van Verhoeven vier weken lang te zien op een plek in de publieke ruimte van de stad. The NarcoSexuals speelt t/m 6 juni in Utrecht op het Wisselspoorterrein; de eerste twee weken als onderdeel van festival SPRING, daarna is de speelperiode verlengd met twee weken. In augustus reist het werk door naar Theaterfestival Boulevard en in het najaar naar Amsterdam. Per speeldag is het werk zes uur te zien in de late middag- en avonduren. De ticketverkoop is verdeeld over verschillende tijdsloten. Bezoekers worden toegelaten tot het terrein rondom de woning en kunnen vervolgens zelf bepalen hoe lang ze blijven.

Deze week: een ticket voor € 12,50 in plaats van € 17,--

Wil jij deze week nog naar The NarcoSexuals? Ga dan naar Springutrecht.nl en maak bij het kopen van de tickets gebruik van deze kortingscode: ALGDVNS25

 

 

Fotografie: Willem Popelier

Magazine 117
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau