Bedenker Russell T Davies:

“Dat er een remake komt van Queer as Folk is het ultieme compliment”

Bekijk hier alvast de trailer

10 juni 2022, Winq redactie, 3 minuten

Russell T Davies was de bedenker van de originele, Britse Queer as Folk-serie uit 1999. Dat er binnenkort een nieuwe Amerikaanse versie verschijnt, ziet hij als het ultieme compliment. “Een nieuwe generatie lbhtq’s leert de serie nu kennen.” In Nederland is de reboot vanaf 31 juli te zien op Starzplay.

Vorig jaar nog was de serie It’s a Sin te zien, ook ontstaan uit het brein van Russell T Davies. Die serie ging over een groep vrienden die ten tijde van de hiv- en aidscrisis in de jaren tachtig in Londen woonde. Het aangrijpende verhaal werd met lof ontvangen.

Lees ook

Eerste foto’s: zo ziet de cast van Queer as Folk eruit

Met personages die diverser zijn dan ooit

Sex and the City-ster Kim Cattrall te zien in nieuwe Queer as Folk

Hot op Instagram: Queer As Folk-acteur Devin Way

Hier zijn mooiste foto's

Hot op Instagram: Queer as Folk-acteur Fin Argus

Hier zijn mooiste foto's

In 1999 maakte Davies het origineel van Queer as Folk. Die serie werd destijds gezien als baanbrekend, omdat er in die jaren nauwelijks aandacht was voor lhbtq-representatie in films en op tv. Achteraf was er ook kritiek: aan hiv en aids werd nauwelijks aandacht besteed en de groep vrienden die in beeld werd gebracht, was vrij homogeen.

Origineel, remake, reboot

De Britse serie omvatte twee seizoenen. Daarna volgde in 2000 een Amerikaanse remake, die vijf seizoenen meeging. Dit jaar verschijnt een nieuwe reboot van Queer as Folk, die is gesitueerd in New Orleans. De nieuwe serie gaat dieper en is een stuk inclusiever, zo hebben de makers laten weten. Deze keer maakt een groep vrienden gezamenlijk een traumatiserende gebeurtenis mee die veel invloed heeft op hun levens.

Aan Attitude Magazine vertelt Davies dat hij de reboot beschouwt als het ultieme compliment. “Het is fijn om te zien dat zo’n oude serie een nieuw leven krijgt. Maar het verleden is niet relevant. Wat veel belangrijker is dat Queer as Folk de taal spreekt van 2022.”

Juiste keuze

De nieuwe serie is geschreven en geregisseerd door de Canadese producent Stephen Dunn. De juiste keuze, aldus Davies. “Hij was niet geïnteresseerd in nostalgie. Zoals iedere goede scenarioschrijver wil hij verhalen van nu vertellen. Hij is een visionair, wat mij betreft.”

Queer as Folk is vanaf 31 juli te zien op Starzplay. Bekijk hier alvast de trailer.

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau