Lightyear is een spin-off van Toy Story waarin de avonturen van Buzz Lightyear zijn te zien. De stem van het hoofdpersonage is van Chris Evans, die je kent van onder meer Captain America. De film gaat op 16 juni wereldwijd in première, maar niet in de veertien landen die de film hebben verboden.

Scène bijna verwijderd

Onder die landen zijn de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Egypte, China, Indonesië, Maleisië en Libanon. Dit komt door een zoenscène van twee personages van hetzelfde geslacht, waarvan er een de stem heeft van Uzo Aduba (bekend van Orange is the New Black).

China had nog gevraagd om de scène te verwijderen, maar daar weigerde Disney aan mee te werken. Aanvankelijk overigens wel, maar ze kwamen tot inkeer nadat het personeel in Florida had geprotesteerd naar aanleiding van de rommelige manier waarop het bedrijf was omgegaan met de Don’t Say Gay-wetgeving in die staat.

Liefdevolle relatie

Producent Galyn Susman zegt over het behouden van de scène tegen The Independent: “Deze bewuste scène gaat over een liefdevolle en inspirerende relatie, waarin Buzz beseft wat hij allemaal moet missen door de keuzes die hij maakt.”  

Chris Evans vult aan: “Het is goed dat we onderdeel zijn van iets waarmee we een stap vooruitzetten op het gebied van inclusie. Maar tegelijkertijd is het frustrerend dat er nog altijd landen zijn die daar nog niet aan toe zijn.”

Dr. Strange

Eerder dit jaar weigerde Disney ook de film Dr. Strange in the Multiverse of Madness te doen van de (overigens weinige) lhbtq-referenties.

Bekijk hier de trailer van Lightyear.