Ierse rugbyspeler Nick McCarthy: “Ik ben gay en het leven is zoveel beter als je jezelf kunt zijn”

Alleen maar positieve reacties na coming-out

22 juni 2022, Winq redactie, 2 minuten

De 27-jarige Ierse professionele rugbyspeler Nick McCarthy (links op de foto) vertelt in een interview dat hij in januari aan zijn teamgenoten heeft verteld dat hij gay is. Nu mag de rest van de wereld het ook weten, nadat hij alle steun heeft gekregen van zijn coaches en medespelers bij rugbyteam Leinster.

Vorig jaar november nam Nick McCarthy zijn coaches in vertrouwen. Hij dacht erover om helemaal te stoppen met rugby omdat hij niet kon geloven dat het mogelijk was om profspeler te zijn én openlijk gay. Die coaches, Leo Cullen en Stuart Lancaster spoorden hem aan om te blijven en gaven hem zoveel motivatie dat hij besloot om ook zijn teamgenoten bij de rugbyclub uit Leinster te vertellen dat hij gay is.

Interview

“Voorafgaand aan die coming-out in januari hebben mijn coaches zo goed begeleid dat ik met voldoende op mijn gemak voelde om het aan mijn medespelers te vertellen”, zegt McCarthy in een interview dat is te lezen op de website van zijn club.

Op de vraag waarom hij dacht dat het niet mogelijk was om open te zijn over zijn seksualiteit, legt hij uit: “Het is niet de gewoonte voor een mannelijke atleet om uit de kast te komen, laat staan binnen de professionele rugbysport. Ik denk dat het er ook mee te maken had dat ik mezelf nog niet accepteerde. Dat moest ik eerst leren, voordat ik het anderen kon vertellen.”

Positieve reacties

Hij vervolgt: “Ik ben goed bevriend met andere rugbyspelers, maar ik wist niet hoe zij het op zouden nemen. Sinds mijn coming-out heb ik echt alleen maar positieve reacties gehad. Ik heb me gerealiseerd dat iemand die om je geeft, je ook het liefst gelukkig ziet.”

Op zijn beurt wil McCarthy nu anderen helpen bij hun coming-out en ervoor zorgen dat gay zijn ook in de sportwereld wordt gezien als iets heel gewoons en niet iets waar je je zorgen over zou moeten maken. “Nu ik mezelf kan zijn, ben ik zoveel gelukkiger”, besluit McCarthy.

Zonnige toekomst

Hij ziet de toekomst zonnig in. “Al is het maar één persoon die besluit om te blijven sporten dankzij mijn verhaal, ben ik al blij. Mijn coming-out is een positieve ervaring, en die moeilijke hobbel die je moet nemen zit misschien alleen maar in je eigen hoofd.”

Coverbeeld: links Nick McCarthy, rechts zijn buurman / via Instagram

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau