Op woensdag 20 juli is Nijmegen weer dé roze regenbooghoofdstad van Nederland. Stichting Roze Woensdag pakt dit jaar flink uit om op de woensdag van de Vierdaagsefeesten zichtbaarheid te creëren voor de diverse groepen binnen de lhbtq-gemeenschap.

Naast het reguliere feestprogramma met tal van kleurrijke artiesten, ligt de nadruk van het inhoudelijke programma op lbhtq-jongeren en ouderen en andere diversiteit.

Drukbezochtste Vierdaagsefeest

Roze Woensdag zal gegarandeerd weer een van de drukbezochtste dagen van de Vierdaagsefeesten zijn, maar Stichting Roze Woensdag vindt het belangrijk om ook met een inhoudelijk programma aandacht te vestigen op kwesties binnen de lhbtq-gemeenschap.

In een persbericht schrijft de stichting: "Omdat zij staan voor een inclusief feest, een feest waar iedereen welkom is worden samen met vele partners verschillende programmaonderdelen georganiseerd, die voor iedereen toegankelijk zijn."

Roze Woensdag Jong!

De eerste editie van Roze Woensdag Jong! was vorig jaar een groot succes. Daarom vindt dit initiatief van Bibliotheek Gelderland Zuid in 2022 weer plaats.

Samen met een speciale jongerenredactie hebben zij een sprankelend middagprogramma in elkaar gezet voor lhbtq-jongeren.

Regenboog Senioren

Daarnaast is er in 2022 voor het eerst ook een speciaal programma opgesteld voor lhbtq-ouderen. Sander Ederveen van Stichting Roze Woensdag: “Dit is een groep die op zoek gaat naar specifiek programma voor hen tijdens de Vierdaagsefeesten, daarom organiseren we een speciaal programma, zo wordt Roze Woensdag steeds meer een feest voor écht iedereen”.

In de middag kunnen de bezoekers in het Roze Huis genieten van een aantal optredens, deelnemen aan een pubquiz en getuige zijn van bijzonder interview met Mister en Miss Senior Pride. Hierna volgt een speciale filmvertoning in LUX van de legendarische film Priscilla Queen Of The Desert.

Café Dapper

Café Dapper is een maandelijkse ontmoetingsmiddag voor lhbtq's met een verstandelijke beperking. Op 20 juli bezoekt deze groep Roze Woensdag en halen ze de Vierdaagse-wandelaars feestelijk en kleurrijk binnen.

Cocktail

Cocktail is een maandelijkse ontmoetingsavond voor lhbtq-vluchtelingen. Nog altijd is het in sommige landen gevaarlijk om jezelf te zijn als lhbtq. Daarom vluchten sommigen voor hun eigen veiligheid naar Nederland. Cocktail heet ze welkom en doen dat ook met een speciale editie tijdens Roze Woensdag.

Meer weten?

Kijk dan op rozewoensdag.nl voor het programma. Daar vind je ook informatie over de verschillende locaties en tijden. Of volg Roze Woensdag op social media via Facebook of Instagram

Coverbeeld: Elvin Boer