Het was aanvankelijk de bedoeling om Istanbul Pride te vieren in de wijk Cihangir in Istanbul, met als verzamelplek het Taksimplein. Nadat de Turkse autoriteiten een demonstratieverbod hadden afgekondigd, verzamelde een groep mensen zich in de smalle zijstraten van het plein. Er waren honderden mensen op de been, die vreedzaam rondliepen met regenboogvlaggen.

Lawaaiprotest

Ze kregen bijval van buurtbewoners, die met potten en pannen een lawaaiprotest hadden georganiseerd tegen het politieoptreden en de arrestaties. De demonstranten werden opgejaagd door de politie voordat ze werden gearresteerd. Volgens een Duitse activiste was de situatie beangstigend.

Vijandiger klimaat

De Pride Parade in Istanbul werd voor het eerst verboden in 2015. Dit jaar was het de bedoeling om een mars te organiseren voor de bewustwording van seksuele gelijkwaardigheid en diversiteit. De organisatoren stellen dat het klimaat voor lhbtq’s in Turkije vijandiger is geworden. Naast de protestmars zijn ook andere bijeenkomsten afgelast, onder druk van de autoriteiten.

Foto's

Ondanks de arrestaties zijn er toch aardig wat foto’s geplaatst op Instagram. Hieronder een selectie.