Years & Years-zanger Olly Alexander heeft springerige een breakbeat-versie gemaakt van ‘Outside’, de track die George Michael opnam nadat hij in de val was gelokt in een openbaar toilet en waarna zijn coming-out onvermijdelijk was.

Enorme ster

Op de website van Apple Music vertelt Alexander: “Hij kwam telkens met iets nieuws, nam risico’s en was onbeschaamd zichzelf. Hij was een enorme ster. Ik weet zeker dat hij worstelde met een deel van de aandacht en de problemen die komen kijken bij wereldwijde bekendheid. Toch bleef hij steeds iconisch, trouw aan wie hij was. ‘Outside’ is een van mijn favoriete nummers van George Michael. Hij werd in 1998 gearresteerd en schreef daar vervolgens dit lied over. Ik vind het ongelooflijk dat hij zoiets heeft meegemaakt en daarna durft te zeggen: ‘ik vind het gewoon leuk om buiten seks te hebben’. Het is echt een bop.”

Subversieve energie

Billy Porter zingt ‘Monkey’ en vertelt: “Dit was een blanke jongen die kon zingen. Dit was een blanke jongen die echt soul had. Hij probeerde niet zwart te zijn. Hij probeerde niet zwart te klinken. Ik hou van de subversieve energie van waar ‘Monkey’ over gaat, want in de queer- en homoscene van toen probeerden we een deel van de pijn van de aids-crisis te verlichten.”

Negen queer artiesten

In totaal heeft Apple Music negen queer artiesten gevraagd, onder wie Scissor Sisters-zanger Jake Shears (‘Amazing’), Calum Scott (‘One More Try’), Serpentwithfeet (‘Kissing a Fool’) en MNEK (‘Fastlove’). Op de Apple Music-site beluister je hun covers en lees je wat ze erover te zeggen hebben.