Jason Tjon Affo: “Koken is voor mij dé manier om affectie te tonen”

Jason Tjon Affo vertelt over zijn signature dish

Leestijd: < 1 min

Wat zetten onze lezers op tafel wanneer ze echt indruk willen maken? Jason Tjon Affo (31) maakt zijn vrienden en familie blij met blauwe burgers en roze noedels. Hij deelt zijn recept voor een kleurrijke noedelsalade.

“Acht jaar geleden ben ik veganistisch gaan leven. Toen had dat nog een erg stoffig imago. Ik dacht bij mezelf: hoe maak ik het leuker? Ik begon kleurrijke veganistische gerechten te ontwikkelen met behulp van natuurlijke kleurstoffen. Blauwe noedels met het sap van rode kool, bijvoorbeeld. De kleuren heb ik zo gekregen door veel te experimenteren: ik wil geen kunstmatige kleurstoffen gebruiken.
Toen ik ermee begon, deden vooral de presentatie en het uiterlijk van mijn gerechten ertoe. Nu draait het eerder om de smaak – als ik mijn familie iets voorschotel wat niet lekker is, hoor ik dat meteen.

Veel van mijn vrienden uitten aan het begin hun twijfels over mijn gerechten. Ze zien er mooi uit, maar smaken ze wel lekker, vroegen ze zich af. Het meeste eten dat wij als ‘lekker’ bestempelen heeft saaie kleuren: groen, bruin en wit. Als iets een kleur heeft die het niet hoort te hebben, denken we direct: dit kan niet goed zijn. We verwachten bijvoorbeeld dat het ongezond is, of gewoonweg niet lekker smaakt. Ik vind het leuk daarmee te spelen.
Toen ik werkte aan mijn eerste kookboek [Jason heeft drie kookboeken op zijn naam staan – red.] begon ik in eerste instantie met supercomplexe gerechten, maar ik wilde mijn recepten ook toegankelijk maken voor minder ervaren thuiskoks. Inmiddels heb ik een mooie balans gevonden.

Mijn moeder is Nederlands en mijn vader Surinaams-Chinees. Eten en smaak zijn altijd belangrijk geweest in mijn gezin en familie. Bij familiefeesten gingen we altijd met een bak eten naar huis. Dat zijn de momenten waaraan ik denk als ik nieuwe recepten bedenk. Tegenwoordig stuur ik mijn vrienden ook altijd naar huis met een bakje eten. Ik maak namelijk altijd te veel.

Hiernaast leg ik uit hoe je mijn kleurrijke noedelsalade bereidt. De noodles zijn nu blauw, maar worden roze als je er citroen overheen knijpt. Het is een van mijn leukste recepten; ik krijg er altijd goede reacties op. Ik maak het vaak voor familie en vrienden, maar soms ook voor iemand die ik pas net ontmoet heb. Voor iemand koken is iets heel persoonlijks. Het is voor mij dé manier om affectie te tonen.”

Het nieuwste kookboek van Jason Tjon Affo.
Het nieuwste kookboek van Jason Tjon Affo.

Kleurrijke noedelsalade

(voor 2 personen)

Ingrediënten

250 gr rode kool • 250 gr rijst- of glasnoedels* • 1 komkommer, in plakjes • 1 chilipeper • 1 blok gerookte tofu • 1 wortel, in dunne reepjes • 100 gr pinda’s • handjevol verse koriander • geroosterd sesamzaad

Ingrediënten saus

3 el sojasaus • 2 tl geroosterde sesamolie • 1 teentje knoflook, fijngehakt • 1 el agave • 1 tl gember, fijn gehakt • sap van 1 limoen • 1 el sambal oelek

Bereidingswijze

Voeg 1 liter water en de rode kool toe aan een grote pan. Breng aan de kook en laat rustig sudderen tot het water donkerpaars kleurt. Haal de pan van het vuur en verwijder de rode kool (gebruik deze voor een salade).

Voeg de noedels toe aan de pan met water en laat ze weken, houd de tijd van de verpakking aan of tot de noedels genoeg hebben geweekt.

Meng de ingrediënten voor de saus in een grote schaal.

Meng de rijstnoedels, chilipeper, gerookte tofu, wortel, komkommer, sesamzaad in de grote schaal met de saus. Garneer met de pinda’s en verse koriander.

* Glasnoedels worden diepblauw en rijstnoedels meer lila.

Hoofdbeeld: Cyril Baroud

Meedoen aan deze rubriek? mail dan naar redactie@winq.nl. stuur alvast een foto van jezelf en een eenvoudige omschrijving van het gerecht mee!

Powered by Labrador CMS