Gelijkspel

“Ik wilde bewijzen dat ik kon presteren, ondanks mijn homoseksualiteit”

Tim Sastrowiardjo stopte tijdelijk met wushu

20 juli 2022, Martijn Kamphorst, 4 minuten

Wushu-sporter Tim Sastrowiardjo (25, hij/hem) stopte tijdelijk met de sport door onzekerheid. “Ik dacht dat ik als homoseksuele jongen niet succesvol kon zijn, omdat ik nergens voorbeelden zag.”

“Op mijn twaalfde zag ik de film Kung Fu Panda. Geweldig vond ik het, de sierlijke vechtbewegingen, de controle over je lichaam. Kort daarna ben ik zelf wushu gaan beoefenen. Wushu betekent letterlijk ‘krijgskunst’, in het Westen wordt de sport vaak ‘kungfu’ genoemd.

Vlak voordat ik begon met wushu kwam ik uit de kast. Lange tijd was ik bang dat ik als homoseksuele jongen niet succesvol kon zijn in het leven, dat ik geen plek had in de maatschappij. Dat kwam denk ik vooral omdat ik nergens voorbeelden zag: niet op televisie, niet in films en niet in de sport.

Ik bleek talent te hebben voor wushu en stortte me volledig op de sport. Ik had een enorme drang om te bewijzen dat ik kon presteren, ondanks mijn homoseksualiteit. In 2014 won ik een bronzen medaille tijdens de Jeugd Olympische Spelen in China.

Toch bleef het gevoel dat ik anders was aan me knagen. Het gekke was dat mijn teamgenoten altijd heel inclusief zijn geweest. Ze hebben nooit vervelende opmerkingen gemaakt en reageerden relaxed toen ik voor het eerst een vriendje meenam, maar ik bleef het gevoel houden dat ik er niet bij hoorde. Ik genoot niet meer van wushu en ben er uiteindelijk tijdelijk mee gestopt.

Het keerpunt kwam toen ik op YouTube een filmpje zag over eenzaamheid: ik besefte dat ik in een negatieve spiraal was beland. Ik trok me steeds verder terug. Kort daarna heb ik voor het eerst met mijn coach gepraat over wat er in mij omging. Dat luchtte enorm op. Inmiddels ben ik weer relaxed aan het trainen.  

Ik vind het nu belangrijk om als sporter openlijk homo te zijn en me in te zetten voor andere queer sporters. Het had mij vroeger veel geholpen als ik had geweten dat er meer topsporters waren zoals ik.”

Gelijkspel Philips Pride & Sports REconstruct
Beeld: Emma Pot

Philips x Pride and Sports

Philips geeft dit jaar hun pride-boot aan stichting Pride and Sports, om deze organisatie zo extra zichtbaarheid te geven. Ze lieten ontwerperscollectief REconstruct elf outfits ontwerpen die tijdens de Canal Parade door de deelnemers gedragen zullen worden. De outfits vertegenwoordigen elk een kleur van de progress Pride-vlag, en in veel outfits is een element van het PSV-voetbaltenue verwerkt. In de foto’s in deze serie dragen de geportretteerden een aantal van de ontwerpen. REconstruct: “We verzamelden verschillende kledingstukken uit de sportwereld, van scheenbeschermers tot zwemvliezen. Daar hebben we nieuwe outfits van gemaakt. We hopen dat de deelnemers zich in onze outfits krachtig voelen, als trotse superhelden.”

Beeld: Ruud Janssen
Styling: Wouter Rave
Grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong
Met grote dank aan stichting Pride & Sports 

Magazine 119
De nieuwste editie van Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Gelijkspel

“Zonder wind­surfen had ik hier niet meer gestaan”

“Met mijn regenboog­helm maak ik een statement: blijf trouw aan jezelf”

“Als non-binair persoon heb ik een unieke kijk op de sportwereld”

“Skaten heeft mij leren vallen en opstaan”

Deze queer mensen eisen voor zichzelf een plek op binnen de sportwereld

“Homofobe spreekkoren geven mij het gevoel dat ik er niet bij hoor”

“Door krav maga weet ik: ik kan mezelf verdedigen als het misgaat”

“Onze droom is een gym waar we zonder oordeel kunnen sporten”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau