Gelijkspel

“Skaten heeft mij leren vallen en opstaan”

Aydan Selvi vond als queer vrouw een veilige plek in de skatewereld

18 juli 2022, Martijn Kamphorst, 4 minuten

Aydan Selvi (25, zij/haar) skatete in haar eentje, tot ze in aanraking kwam met de skate-avonden van New Wave. “Ik werd met open armen ontvangen. We moeten als queers zelf ruimte leren innemen, niemand gaat ons die plek geven.”

“Ik ben mijn hele leven al een adrenalinejunkie, maar ik skate pas relatief kort. In films en series zag ik af en toe skatende vrouwen voorbijkomen en dat vond ik altijd erg krachtig. Ze straalden zoveel zelfvertrouwen uit. Vier jaar terug ben ik spontaan een Bart Smit binnengestapt, heb ik een board van twintig euro gekocht en ben ik gaan oefenen.

In eerste instantie skatete ik vrijwel altijd in mijn eentje. Ik durfde niet naar skateparken te gaan, omdat die bijna uitsluitend worden bevolkt door heteroseksuele mannen. Ik had nog niet veel skills en het voelde niet veilig om daar als queer vrouw op wildvreemde mannen af te stappen.

Twee jaar terug kwam ik via Instagram in aanraking met New Wave, een initiatief van Women Skate the World, een organisatie die een veilige omgeving creëert binnen de skatewereld voor vrouwen en queers. In Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam organiseert New Wave skate-avonden die zich specifiek richten op deze minder gerepresenteerde groepen.

De eerste keer dat ik langsging was ik superzenuwachtig, maar ik werd direct met open armen ontvangen. Het was zo fijn om te zien dat ik niet de enige skater was met een andere seksuele oriëntatie dan de heteronorm.

Skaten heeft mij leren vallen en opstaan. Als je skate, ga je op je bek. Dat hoort erbij en daar moet je absoluut niet bang voor zijn. Die les kan ik eigenlijk een-op-een toepassen op de rest van mijn leven.

Tegen queers die het gevoel hebben dat er voor hen geen plek is in de sportwereld zou ik willen zeggen: zoek anderen op zoals jij, vorm een groepje en neem ruimte in. Ik zou willen dat het vanzelf ging, maar niemand anders gaat jou die plek geven.”

Gelijkspel Philips Pride & Sports REconstruct
Beeld: Emma Pot

Philips x Pride and Sports

Philips geeft dit jaar hun pride-boot aan stichting Pride and Sports, om deze organisatie zo extra zichtbaarheid te geven. Ze lieten ontwerperscollectief REconstruct elf outfits ontwerpen die tijdens de Canal Parade door de deelnemers gedragen zullen worden. De outfits vertegenwoordigen elk een kleur van de progress Pride-vlag, en in veel outfits is een element van het PSV-voetbaltenue verwerkt. In de foto’s in deze serie dragen de geportretteerden een aantal van de ontwerpen. REconstruct: “We verzamelden verschillende kledingstukken uit de sportwereld, van scheenbeschermers tot zwemvliezen. Daar hebben we nieuwe outfits van gemaakt. We hopen dat de deelnemers zich in onze outfits krachtig voelen, als trotse superhelden.”

Beeld: Ruud Janssen
Styling: Wouter Rave
Grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong
Met grote dank aan stichting Pride & Sports 

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Gelijkspel

“Zonder wind­surfen had ik hier niet meer gestaan”

“Met mijn regenboog­helm maak ik een statement: blijf trouw aan jezelf”

“Als non-binair persoon heb ik een unieke kijk op de sportwereld”

“Ik wilde bewijzen dat ik kon presteren, ondanks mijn homoseksualiteit”

Deze queer mensen eisen voor zichzelf een plek op binnen de sportwereld

“Homofobe spreekkoren geven mij het gevoel dat ik er niet bij hoor”

“Krav maga heeft een enorme impact gehad op m’n fysieke en mentale gesteldheid”

“Onze droom is een gym waar we zonder oordeel kunnen sporten”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau