Gelijkspel

“Als non-binair persoon heb ik een unieke kijk op de sportwereld”

Tabi Sutherland maakt ruimte voor queer personen in het wielrennen

21 juli 2022, Martijn Tulp, 4 minuten

Tabi Sutherland (28, hen/hun) creëert als trans en non-binaire persoon ruimte voor queer personen in het wielrennen. “Ik wil graag laten zien dat er wél ruimte is voor trans- en non-binaire mensen binnen de sportwereld.”

“Het feit dat ik transgender en non-binair ben, geeft me een unieke kijk op de wereld. Ik besta buiten de grenzen die we als maatschappij kennen. Binnen de wielrenwereld kan dat erg moeilijk zijn; bij sport in het algemeen wordt je lichaam extra goed bekeken en vooral bij wielrennen wordt strakke, aerodynamische kleding gedragen. Op die manier wordt het mij onmogelijk gemaakt om m’n lichaamskenmerken te verbergen. Het valt me zwaar om voortdurend gemisgenderd te worden. 

Ik heb niet het gevoel dat de sportwereld voor trans mensen bedoeld is, of überhaupt voor de lhbtq-gemeenschap. In de sportwereld zijn vaak mannenteams en vrouwenteams, het voelt vreemd om een van die twee categorieën te moeten kiezen. Ik weet niet wat daar de oplossing voor is: een apart non-binair team, of iedereen op een hoop gooien.

Wielrennen geeft me een gevoel van vrijheid, en er zouden meer plekken moeten zijn waar ik dat gevoel kan krijgen, zowel binnen de sportwereld als daarbuiten. Het wordt wel steeds beter, er wordt eindelijk naar ons geluisterd. Toch moet er nog veel gebeuren. Er zou veel meer naar trans- en non-binaire atleten geluisterd moeten worden. Ieder trans- en non-binair persoon is anders, en heeft een uniek verhaal en een unieke kijk op de sportwereld. Het is onmogelijk om voor iedereen te spreken. Wat empathie zou al een hoop schelen. 

Zelf probeer ik zo zichtbaar mogelijk te zijn, ik wil graag laten zien dat er wél plek is voor trans- en non-binaire mensen binnen de sportwereld. Daarnaast ben ik actief als director Change & Inclusion Development bij Pride and Sports, een van de grootste lhbtq-sportorganisaties binnen Nederland. Verder heb ik de wielrengroep Queer Wheels opgericht. We gaan later dit jaar door heel Nederland wielrennen om onze zichtbaarheid te vergroten.”

Gelijkspel Philips Pride & Sports REconstruct
Beeld: Emma Pot

Philips x Pride and Sports

Philips geeft dit jaar hun pride-boot aan stichting Pride and Sports, om deze organisatie zo extra zichtbaarheid te geven. Ze lieten ontwerperscollectief REconstruct elf outfits ontwerpen die tijdens de Canal Parade door de deelnemers gedragen zullen worden. De outfits vertegenwoordigen elk een kleur van de progress Pride-vlag, en in veel outfits is een element van het PSV-voetbaltenue verwerkt. In de foto’s in deze serie dragen de geportretteerden een aantal van de ontwerpen. REconstruct: “We verzamelden verschillende kledingstukken uit de sportwereld, van scheenbeschermers tot zwemvliezen. Daar hebben we nieuwe outfits van gemaakt. We hopen dat de deelnemers zich in onze outfits krachtig voelen, als trotse superhelden.”

Beeld: Ruud Janssen
Styling: Wouter Rave
Grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong
Met grote dank aan stichting Pride & Sports 

Magazine 116
De nieuwste editie van Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Gelijkspel

“Zonder wind­surfen had ik hier niet meer gestaan”

“Met mijn regenboog­helm maak ik een statement: blijf trouw aan jezelf”

“Ik wilde bewijzen dat ik kon presteren, ondanks mijn homoseksualiteit”

“Skaten heeft mij leren vallen en opstaan”

“Homofobe spreekkoren geven mij het gevoel dat ik er niet bij hoor”

“Door krav maga weet ik: ik kan mezelf verdedigen als het misgaat”

“Onze droom is een gym waar we zonder oordeel kunnen sporten”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau