Gelijkspel

“Met mijn regenboog­helm maak ik een statement: blijf trouw aan jezelf”

Milan Fassotte is de enige openlijke trans man in de autosport

22 juli 2022, Martijn Tulp, 4 minuten

Milan Fassotte (17, hij/hem) is de enige openlijke transgender man in de kartwereld. "Door mijn transitie heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Dat helpt me tijdens het beoefenen van mijn sport. Tijdens het karten kun je geen seconde twijfelen."

“Binnen mijn eigen sport, karten, maakt het totaal niet uit wie of wat je bent. Zolang je je helm op hebt, is het gewoon racen. Ik heb m’n helm zelf laten ontwerpen, wilde graag iets met de regenboogkleuren doen. Ik wil er een statement mee maken dat je trouw aan jezelf moet blijven en je eigen kleuren moet uitdragen. 

Als queer sporter loop ik zelf weinig tegen problemen aan, maar ik zit op een sportcollege en toen ik me daar voor het eerst ging omkleden twijfelde ik welke kleedkamer ik zou gebruiken. Ik besloot gewoon naar de jongenskleedkamer te gaan, en de jongens daar accepteren me ook gewoon. 

Toen ik met karten begon merkte ik snel dat het echt een machowereld is. Toch voelde het niet alsof anderen moeite hebben met het feit dat ik trans man ben. Iedereen is vooral met zichzelf bezig.

In de kartwereld, en überhaupt in de autosport, ben ik de enige openlijke transgender man. Ik leer steeds meer mensen kennen die uit de kast komen als trans persoon, en daar moeite mee hebben omdat ze geen voorbeelden hebben. Doordat ik open mijn verhaal vertel, zien zij de kans om zelf ook opener te zijn. Er is plek voor iedereen binnen de sportwereld. Als je vertrouwen en plezier uitstraalt wanneer je je sport beoefent is het altijd goed. Dan maakt het niet uit of iemand eventueel een negatieve opmerking maakt. 

Tijdens het karten ben ik totaal niet bezig met hoe ik eruitzie. Door mijn transitie heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. Dat helpt me tijdens het beoefenen van mijn sport: je kunt geen seconde twijfelen tijdens het karten, want dan kan het snel misgaan. Ik focus me volledig op de baan en het gevoel van snelheid. Dan voel ik me écht vrij.”

Gelijkspel Philips Pride & Sports REconstruct
Beeld: Emma Pot

Philips x Pride and Sports

Philips geeft dit jaar hun pride-boot aan stichting Pride and Sports, om deze organisatie zo extra zichtbaarheid te geven. Ze lieten ontwerperscollectief REconstruct elf outfits ontwerpen die tijdens de Canal Parade door de deelnemers gedragen zullen worden. De outfits vertegenwoordigen elk een kleur van de progress Pride-vlag, en in veel outfits is een element van het PSV-voetbaltenue verwerkt. In de foto’s in deze serie dragen de geportretteerden een aantal van de ontwerpen. REconstruct: “We verzamelden verschillende kledingstukken uit de sportwereld, van scheenbeschermers tot zwemvliezen. Daar hebben we nieuwe outfits van gemaakt. We hopen dat de deelnemers zich in onze outfits krachtig voelen, als trotse superhelden.”

Beeld: Ruud Janssen
Styling: Wouter Rave
Grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong
Met grote dank aan stichting Pride & Sports 

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Gelijkspel

“Zonder wind­surfen had ik hier niet meer gestaan”

“Als non-binair persoon heb ik een unieke kijk op de sportwereld”

“Ik wilde bewijzen dat ik kon presteren, ondanks mijn homoseksualiteit”

“Skaten heeft mij leren vallen en opstaan”

Deze queer mensen eisen voor zichzelf een plek op binnen de sportwereld

“Homofobe spreekkoren geven mij het gevoel dat ik er niet bij hoor”

“Krav maga heeft een enorme impact gehad op m’n fysieke en mentale gesteldheid”

“Onze droom is een gym waar we zonder oordeel kunnen sporten”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau