Gelijkspel

“Door krav maga weet ik: ik kan mezelf verdedigen als het misgaat”

Alex & Ryan leren zichzelf te verdedigen met Krav Maga

13 juli 2022, Martijn Tulp, 4 minuten

Alex Ayoubi (24, hij/hem) & Ryan Hofstee (26, hij/hem) leerden zichzelf te verdedigen bij Tijgertje LHBTI Krav Maga. "De kennis dat ik mezelf kan verdedigen als het misgaat, maakt dat ik zelfverzekerder over straat ga.”

Ryan: “Ik kwam via de website van Pride & Sports met krav maga in aanraking omdat ik op zoek was naar een sport waarin en waarmee ik me veilig kon voelen.” 

Alex: “Ik maakte regel­matig mee dat ik me onveilig voelde, en wilde fysiek sterker worden. Krav maga bleek niet alleen een goede zelfverdedigingssport, maar de lessen werden ook nog eens in een inclusieve omgeving gehouden.” 

R: “Je hoort vaak dat mensen uit de queer community op hun hoede zijn als ze de straat op gaan. Ik heb me ook niet altijd veilig gevoeld. Krav maga heeft een positieve invloed gehad, zowel op m’n fysieke als mentale gezondheid. Ik sta nu zekerder in m’n schoenen. De kennis dat ik mezelf kan verdedigen als het misgaat, maakt dat ik zelfverzekerder over straat ga.” 

A: “Krav maga heeft een enorme impact gehad op m’n fysieke en mentale gesteldheid. Je leert om je bewuster te zijn van je omgeving, dat zorgt al voor een groter gevoel van veiligheid. Ik heb de krav maga-technieken al een paar keer buiten de sportvereniging moeten gebruiken. Zo was ik eens op een feestje, waar ik werd lastiggevallen door een dronken persoon. Hij probeerde seks met me hebben. Toen ik zei dat ik geen interesse had respecteerde hij m’n grenzen niet. Om mezelf uit die situatie te verwijderen heb ik krav maga-technieken toegepast.

Het is voor lhbtq’s niet altijd even veilig om bij een sportclub te gaan. Er is veel homofobie en buitensluiting. Ik kan me voorstellen dat mensen zich daardoor ontmoedigd voelen om te gaan sporten, terwijl sport juist zo belangrijk is. Daarom is het extra prettig dat er inclusieve sportverenigingen bestaan.” 

R: “Er zijn steeds meer sportclubs die diversiteit belangrijk vinden. Op het gebied van sport zijn er steeds meer initiatieven voor en door de queer community. Dus je staat er niet alleen voor. Mocht je interesse hebben in krav maga: dit jaar tijdens Pride Amsterdam zijn er demonstraties te zien in het Vondelpark, dus kom gerust een kijkje nemen.”

Gelijkspel Philips Pride & Sports REconstruct
Beeld: Emma Pot

Philips x Pride and Sports

Philips geeft dit jaar hun pride-boot aan stichting Pride and Sports, om deze organisatie zo extra zichtbaarheid te geven. Ze lieten ontwerperscollectief REconstruct elf outfits ontwerpen die tijdens de Canal Parade door de deelnemers gedragen zullen worden. De outfits vertegenwoordigen elk een kleur van de progress Pride-vlag, en in veel outfits is een element van het PSV-voetbaltenue verwerkt. In de foto’s in deze serie dragen de geportretteerden een aantal van de ontwerpen. REconstruct: “We verzamelden verschillende kledingstukken uit de sportwereld, van scheenbeschermers tot zwemvliezen. Daar hebben we nieuwe outfits van gemaakt. We hopen dat de deelnemers zich in onze outfits krachtig voelen, als trotse superhelden.”

Beeld: Ruud Janssen
Styling: Wouter Rave
Grooming: Clayton Leslie & Mila de Jong
Met grote dank aan stichting Pride & Sports 

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Gelijkspel

“Zonder wind­surfen had ik hier niet meer gestaan”

“Met mijn regenboog­helm maak ik een statement: blijf trouw aan jezelf”

“Als non-binair persoon heb ik een unieke kijk op de sportwereld”

“Ik wilde bewijzen dat ik kon presteren, ondanks mijn homoseksualiteit”

“Skaten heeft mij leren vallen en opstaan”

Deze queer mensen eisen voor zichzelf een plek op binnen de sportwereld

“Homofobe spreekkoren geven mij het gevoel dat ik er niet bij hoor”

“Onze droom is een gym waar we zonder oordeel kunnen sporten”

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau