Interview

Tina Van de Leur: “Eigenlijk is niemand anders”

Over haar kinderboek ‘Ik ben een krokodil’

08 juli 2022, Jaap Bartelds, 3 minuten

Wanneer de eitjes van mama Eend eindelijk uitkomen, gromt een van de kuikens: “Ik ben een krokodil!” Hoewel hij er precies zo uitziet als zijn broers en zussen, voelt hij zich toch een beetje anders. Hierover gaat het boek Ik ben een krokodil, van Tina Van de Leur. “Eigenlijk is niemand ‘anders’, vinden ze, want eigenlijk is er ook niemand gewoon ‘normaal’,” Een interview.

Tina Van de Leur maakte samen met illustrator Helen van Vliet een vrolijk kinderboek, Ik ben een krokodil. De synopsis: ‘Wanneer de eitjes van mama Eend eindelijk uitkomen, gromt een van de eendenkuikens: “Ik ben een krokodil!” Mama Eend schrikt en ook de andere kuikens kijken verbaasd naar hun krokodillenbroertje. Ze zien er toch precies hetzelfde uit? Al snel merken ze dat het krokodilleneendje best bijzonder is. Maar hoe zullen de andere dieren in de vijver reageren?’

Het is kortom een boek over anders zijn. Tina Van de Leur vertelt hoe ze op het idee is gekomen voor Ik ben een krokodil en voor wie het boek is bedoeld.

Hoe ben je op het idee gekomen voor Ik ben een krokodil?

“De ideeën voor een nieuw verhaal dienen zich meestal heel spontaan aan. Een trigger daarvoor kan een anekdote zijn die de kinderen vertellen, een beeld dat ik in de krant zie of bijvoorbeeld een inzicht dat ik krijg tijdens een gesprek met een vriendin. Daar groeit dan in mijn hoofd heel intuïtief en organisch een verhaal rond. Het rijpt dan een tijdje en dan zie ik plots het hele verhaal voor me. En dan schrijf ik het op. Zo ging het ook met Ik ben een krokodil.

De exacte trigger kan ik niet echt meer pinpointen, maar met mijn eigen kinderen hebben we het vaak over jezelf zijn, over authenticiteit, over verdraagzaamheid voor de uniciteit van anderen. Ik vermoed dat het verhaal vanuit die gesprekken is gegroeid.”

Waarom heb je gekozen voor dieren in plaats van mensen?

“Met dieren kon ik een mooi contrast maken tussen twee schijnbare extremen: het donzige, zachte, aaibare van een pasgeboren eendje met daartegenover de oerkracht, het vinnige, het krachtige van een krokodil. Die twee lijken misschien op het eerste gezicht onverenigbaar, maar in het personage van het krokodilleneendje komen ze toch samen.

Jonge lezers maken meteen de associatie tussen de dieren en die typerende eigenschappen, waardoor ze ook makkelijk het punt van het verhaal kunnen vatten. De dieren gaven me op die manier een helder kader om over eigenheid te schrijven.”

Ik ben een krokodil
Uit het boek Ik ben een krokodil

Vanaf welke leeftijd beseffen kinderen dat er meer is dan standaard gezinssituaties?

“Ik denk dat het van de context afhangt waarin ze opgroeien. Wat zien ze in hun omgeving? Met wie komen ze in contact? Hoe wordt er door de volwassenen rondom hen op gereageerd? Wat mij betreft is het wel een thema dat ook voor jonge kinderen geschikt is. Zien ze de diepere laag nog niet, dan maakt dat niet uit. Dat is het fijne aan een prentenboek: het verhaaltje op zich is vaak ook gewoon leuk. En misschien ontdek je er meer in wanneer je het nog een keer herleest wanneer je een stuk ouder bent.”

Heb je zelf kinderen in je omgeving die 'anders' zijn?

“Mijn eigen kinderen zitten in de basisschool en hebben daar al een duidelijk idee over. Eigenlijk is niemand ‘anders’, vinden ze, want eigenlijk is er ook niemand gewoon ‘normaal’. Gelijk hebben ze.

Maar ik zag zeker al kinderen wiens persoonlijkheid niet helemaal overeenkomt met wat je op basis van het uiterlijk zou vermoeden. Een jongen bijvoorbeeld die er best stoer uitziet, maar die er behoorlijk trots op is dat hij een echte nerd is. Of een meisje met op het eerste gezicht vooral een schattige uitstraling, dat op het sportveld een echte killer is. Helemaal zoals het krokodilleneendje dus.”

Komt er een vervolg, of verhalen die verwant zijn aan dit thema?

“Ik zou erg graag eens een verhaal maken dat puur entertainend is, zonder dubbele bodem. Ik houd zelf heel erg van slapstick en het lijkt me een uitdaging om dat in een prentenboek voor jonge kinderen te verwerken. Aan een vervolg denk ik niet meteen. Voor mij is het verhaal van het krokodilleneendje met dit boek helemaal afgerond.”

 

Aanvullende informatie

Ik ben een krokodil is geschreven door Tina Van de Leur en geïllustreerd door Helen van Vliet (zie foto). Het boek is een uitgave van De Vier Windstreken en hier verkrijgbaar, net als in de boekhandels. Het boek heeft 32 pagina’s en is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar.

Magazine 116
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau