“Tropikali is een zonnige viering van onze community”

5 vragen aan... Tropikali Festival

20 juli 2022, Martijn Kamphorst, 2 minuten

Na twee jaar afwezigheid door corona keert queer festival Tropikali dit jaar dubbel zo hard terug met twee edities. Organisatoren Diederik Broekhuizen en Nicola Rinaldi: “Bij ons worden gemarginaliseerde culturen gevierd.”

1) Op 12 juni organiseerden jullie Tropikali “Sunrise”. Hoe voelde het om terug te zijn na twee jaar? 
Nicola: “Als een euforische koortsdroom: fijn, intens en ontzettend overweldigend. Na de teleurstellingen van de afgelopen jaren waren we tot het laatste moment bang dat het feest wéér niet door zou gaan.”
Diederik: “Het voelde dit jaar alsof we helemaal opnieuw moesten beginnen. In de evenementenbranche is veel
veranderd. Veel ervaren mensen zijn ander werk gaan doen omdat ze door de coronacrisis twee jaar lang geen klussen hadden. We werkten daardoor met een heel nieuw team, waardoor de productie veel meer tijd kostte.”

2) Voor de mensen die Tropikali nog niet kennen: waar staat jullie festival voor?
D
: “Tropikali is een zonnige viering van, voor en door de lhbtiqa+ gemeenschap. Misschien nog wel meer dan de diversiteit aan seksuele oriëntaties en genderidentiteiten, vieren we
de diversiteit aan culturen binnen onze gemeenschap.”
N: “We stellen gemarginaliseerde personen binnen onze community centraal. We willen dat mensen via ons festival nieuwe mensen, nieuwe culturen en nieuwe muziekstijlen ontdekken.”
D: “Wat ons onderscheidt van andere festivals, is dat Tropikali erg sociaal is. Van bezoekers krijgen we terug dat ze nieuwe vrienden, dates of in sommige gevallen zelfs een echtgenoot aan het festival hebben overgehouden.”

3) Wat voor muziek kunnen bezoekers van Tropikali verwachten? 
N: “Het festivalterrein is verdeeld in drie podia met verschillende muzikale reizen. Bij Rosario hoor je elektronische muziek met een latin twist, een beetje alsof je op een Mexicaans strandfeest bent beland. Bij Kalinichta staan de Balkan en het Midden-Oosten centraal: van Slovenië tot Libanon. Bij Terra Totale vieren we ieder uur een ander land, kriskras over de wereldkaart. Van Suriname tot Zuid-Korea en van Nederland tot India.”
D: “In het begin van de middag is de muziek lekker mellow, later op de dag wordt het wat wilder.”

“De belangrijkste feedback die we kregen was: word alsjeblieft niet groter”

4) Op 28 augustus is er voor het eerst een tweede editie: Tropikali “Sunset”. Zijn er grote verschillen? 
D: “Het concept blijft hetzelfde, maar dan geüpgraded en verbeterd naar aanleiding van de feedback die we kregen op de editie in juni. Ook zijn er veel nieuwe dj’s en acts van de partij.”
N: “De belangrijkste feedback die we kregen was: word alsjeblieft niet groter. We willen trouw blijven aan onszelf en de kwaliteit en veilige sfeer waarborgen. Twee kleinere edities organiseren in plaats van één grote is daar een mooie manier voor.”

5) Hoe zorgen jullie dat een divers publiek Tropikali weet te vinden en dat iedereen zich er veilig voelt?
D
: “Veel mensen in de evenementenbranche zijn hetero. Wij hebben voor ons team hard gezocht naar mensen die dat niet zijn.”
N: “Toen we in 2018 begonnen, trokken we met name mannen aan. Nu beginnen we een verschuiving te zien. Voor de campagne van de “Sunset”-editie hebben we voor het eerst een hybride model gebruikt, volledig gender- en kleurloos.”
D: “Ook nodigen we fotografen met diverse genderidentiteiten en culturele achtergronden uit om het festival vast te leggen. Die diversiteit zie je terug in de beelden en op onze socials. Zo zien mensen van allerlei achtergronden dat zij welkom zijn.” 

Promobeeld van Tropikali "Sunset"
Het hybride model van de "Sunset"-campagne.

Gratis naar Tropikali “Sunset”?

Gratis naar Tropikali “Sunset” op zondag 28 augustus? Bij een jaarabonnement op Winq kun je nu kiezen voor een ticket voor Tropikali “Sunset” t.w.v. 43 euro. Ga voor meer informatie naar winq.nl/tropikali of sluit direct een abonnement af via winq.nl/abo.

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau