Interview

“De gender­neutrale toiletten waren op onze school hard nodig”

Lucas (17) over de GSA op zijn school

03 augustus 2022, Martijn Tulp, 3 minuten

Een GSA (Gender & Sexuality Alliance) is inmiddels op elke middelbare school van onmisbare waarde. Binnen een GSA komen queer leerlingen en hun ally’s samen om hun school een veilige plek te maken voor iedereen. We spraken vier jongeren over de GSA op hun school. Lucas Oldenburger (hij/hem) is 17 en woont in Haren.

“Ik heb zelf de GSA op mijn school opgericht, de schoolleiding was meteen enthousiast. Ik ben trans man en mijn coming-out op school is goed ontvangen. Je weet van tevoren niet hoe er gereageerd zal worden, dus natuurlijk vond ik het wel spannend. Net voordat ik uit de kast kwam kregen we wat seksuele voorlichting over transgender personen, maar op een gebrekkige manier. Het ging over ‘een meisje dat graag een jongen wilde zijn’ en dat zij testosteron moest nemen ‘om haar geslacht aan te passen’. Dat klopt niet: je kunt beter spreken over een transgender jongen die is geboren in het verkeerde lichaam en testosteron nodig heeft om zijn lichaam kloppend te maken. 

We vieren Paarse Vrijdag, IDAHOT [internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie – red.] en Coming-Outday. Daarnaast hebben we geregeld dat er op de jongenswc’s prullenbakken zijn voor menstruerende jongens. Ook kwamen er genderneutrale toiletten. Hard nodig, want sommige leerlingen voelden zich niet thuis op de mannen- en vrouwentoiletten en besloten daarom de hele dag niets te drinken om maar niet naar het toilet te hoeven.

Lucas Oldenburger

We hebben veel informatie voor docenten en leerlingen beschikbaar gemaakt, ook geven we bij biologie aanvullende seksuele voorlichting. Als profielwerkstuk schreef ik een handboek voor lhbtq+ schoolbeleid. Daar kreeg ik een 10 voor. Ik heb het handboek zelfs aan minister Dijkgraaf van OC&W mogen presenteren.

Ik zie echt dat onze GSA een verschil maakt. Er zijn leerlingen die binnen de veilige omgeving van de GSA nieuwe voornaamwoorden en namen testen. Ik geef steeds vaker trainingen aan onderwijsprofessionals over dit onderwerp. Ik begin dit jaar aan een studie om  basisschoolmeester te worden en ik hoop later op mijn eigen basisschool hier ook iets mee te kunnen blijven doen.”

Beeld: Ernst Coppejans
MUAH: Bianca Fabrie
Met grote dank aan: Zinzy Nimako / COC Nederland

Magazine 122
De nieuwe Winq is uit!
Artikelen in dezelfde serie - Winq Junior

“Ik was op mijn school een van de eersten die uit de kast kwam”

“Lieve Pat, heb wat meer vertrouwen in jezelf”

“Sommige hetero leerlingen zijn bang om tijdens Paarse Vrijdag ook paarse kleding te dragen”

“Tegenstanders zijn er, maar die probeer ik te negeren”

“Ik was klaar om het gaspedaal in te trappen, maar heb nog jaren op de rem moeten staan”

“Tim, jij weet nog niet hoe leuk het is om homo te zijn”

Word jij de nieuwe HEMA fotograaf van het jaar?

“Bij Hema wordt er echt naar ons geluisterd”

Terug naar school! Deze spullen mogen niet ontbreken in jouw rugzak

Back to school: deze schoolspullen zijn perfect voor school

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau