Inclusiviteit bij Accor

“Er is geen plek voor homo- of transfobie in de toerisme-industrie”

Maître d’Hôtel

Leestijd: < 1 min

Gasten verwelkomen is het hart van het toerisme. Je eigen mensen horen daar ook bij, vindt Erwin van der Graaf (48), directeur van Accor Nederland. “Als collega’s niet bevlogen zijn om bij ons te werken, kunnen we geen goed product leveren.”

Bij Accor hebben we al jarenlang een afdeling Diversiteit en Inclusie en we voeren actief beleid uit op dit gebied, maar daar hebben wij ons nooit zo openlijk over uitgesproken – dit onderwerp is namelijk zo verweven in ons DNA en in onze cultuur, voor Accor is diversiteit en inclusie vanzelfsprekend. Wij hebben hier vier belangrijke aandachtsgebieden voor: genderdiversiteit (het percentage vrouwen dat bij ons werkt maar zeker ook het aantal vrouwen in management), biculturaliteit, collega’s met een beperking en natuurlijk hebben we veel aandacht voor de lhbtq-gemeenschap. Ik durf met mijn hand op mijn hart te zeggen dat iedereen bij ons gelijke carrièrekansen heeft, ongeacht afkomst, gender of geaardheid. Ik ben daar zelf een exponent van.”

Bar hotel The Grand
Oriole Garden Bistro in Sofitel Legend The Grand

Kun je dat meten?
“Privacywetgeving verbiedt dat natuurlijk, maar we weten het wel degelijk. Verschillende hotels van Accor organiseren activiteiten voor de regenbooggemeenschap en Accor ondersteunt die. Ik bedoelde Nederlandse hotels, maar met Accor zitten wij in 110 landen. Met mijn collega’s uit Afrika, Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten wisselen we best practises uit, óók over activiteiten voor ons lhbtq-publiek. Binnen Europa zijn er natuurlijk al veel verschillen – in Nederland is de situatie écht anders dan in een willekeurig Oost-Europees land – maar in bijvoorbeeld Azië hebben mijn collega-directeuren het veel moeilijker op dat gebied. In sommige landen is het zelfs strafbaar om iets voor de lhbtq-gemeenschap te initiëren. Wij zijn platinasponsor van de IGLTA (International Gay & Lesbian Travel Organisation) omdat we daarmee een statement willen maken dat er geen plek is voor homo- of transfobie in de toerisme-industrie.”

INK Hotel
INK Hotel in Amsterdam.

En worden alle voorwaarden, zoals ouderschapsverlof, dan ook voor eenieder gelijkgetrokken?
“Omdat wij in zo veel verschillende landen actief zijn, met verschillende wetgeving en cultuur, moeten we daar steeds anders mee omgaan. Daar komt bij dat niet Accor, maar de hotels zelf de werkgevers zijn van alle medewerkers. Maar iedere lhbtq-collega binnen Accor krijgt natuurlijk dezelfde arbeidsrechten als andere medewerkers. Dat geldt ook voor ouderschaps- en partnerverlof. Wij meten de team engagement bij onze hotels want wij kunnen geen goed product leveren als onze collega’s niet bevlogen zijn om bij ons te werken. Als je slechte arbeidsvoorwaarden aanbiedt, kun je ook niet de juiste mensen aantrekken. Overal is een enorm tekort aan personeel, dus de concurrentie is groot.”

Tuin The Grand
De heerlijke binnentuin van Sofitel Legend The Grand.

Hebben jouw hotels in de lockdown afscheid moeten nemen van veel mensen?
“In Nederland: heel beperkt. Als branche zijn wij midscheeps geraakt door corona. Toch hebben we bijna alle medewerkers aan boord kunnen houden. Maar nu het toerisme weer op volle toeren draait – ik noem het weleens revenge travel – willen wij dat de leukste mensen bij ons komen werken. Een collega is enige tijd geleden in transitie gegaan en heeft die reis helemaal met haar collega’s gedeeld. Zij ontving veel liefde en ondersteuning, dan ben ik trots dat ik hier werk. Een verwelkomend lhbtq-beleid is belangrijk en daar kunnen diversiteitstrainingen en een actief antidiscriminatiebeleid niet bij ontbreken.”

Bar Ibis
Hotel IBIS in Amsterdam, vlakbij het centraal station.

Welke lhbtq-initiatieven ondernemen de Accor-hotels in Nederland?
“Ibis Amsterdam Centre, bij het Centraal Station, was het eerste host hotel van Leather Pride. Van 2008 tot 2012 waren zij een lang weekend bij ons te gast. In Noord-Amerika is zoiets gebruikelijk maar in Nederland kenden wij toen nog geen host hotel voor een leerevenement. Dat begon als een experiment met twintig kamers maar in korte tijd werden er al 180 kamers gevraagd. INK Hotel Amsterdam MGallery transformeert in de pride-week tot het PINK Hotel, met een knalfeest, over the top-aankleding en tongue in cheek-acties zoals een bottomless brunch. In Sofitel Legend The Grand organiseren wij de officiële en feestelijke openingscocktail van Pride Amsterdam. En het is niet alleen maar feest – onlangs hebben we in The Grand een filmavond georganiseerd voor Oekraïense lhbtq-vluchtelingen – een kwetsbare groep die het voorheen in eigen land ook al niet gemakkelijk had en nu gevlucht is voor de oorlog. Het gaat om ongeveer vijftig mensen die in een leegstaand hotel opgevangen worden. Waar dat is, mag ik om veiligheidsredenen niet noemen – dat zegt op zich al genoeg over de situatie waarin ze verkeren. Want ook tijdens hun vlucht hebben zij vanuit eigen kring te maken gehad met geweld en discriminatie. Wij kunnen natuurlijk niet heel veel voor ze doen maar alle kleine beetjes helpen.”  

Kijk voor meer informatie op accor.com of voor een baan op careers.accor.com.

Beeld Erwin van der Graaf: Celso de Sanders

Erwin van de Graaf is managing director van Accor Nederland en vice president operations van een groot aantal hotels in verschillende landen in Europa. Accor is een internationale hotelgroep die actief is in 110 landen. Wereldwijd behoort Accor tot de top vijf hotelorganisaties. Merken van Accor zijn (onder andere) Sofitel, Raffles, Fairmont, Mercure, Novotel, Ibis, Pullman en Mövenpick. Wereldwijd zijn er 42 hotelmerken die onder de moederorganisatie Accor vallen. In 5.300 hotels werken zo’n 300.000 mensen.

Powered by Labrador CMS