Regenboog 100

Confettiregen opnieuw uitgeroepen tot favoriete regenboogboek

Staat jouw favoriet in de Regenboog 100?

23 juli 2022, Roel Janssen, 4 minuten

Splinter Chabot gaat dit weekend waarschijnlijk huppelend over straat. Zijn boek Confettiregen prijkt namelijk voor het tweede jaar op rij bovenaan de Regenboog 100. De lijst werd samengesteld op basis van stemmen van 6000 bezoekers van Winq.nl en lezerscommunity Hebban.nl.

Winq ging samen met lezercommunity Hebban deze zomer op zoek naar de mooiste regenboogboeken aller tijden. 6000 bezoekers van Winq.nl en Hebban.nl stemden in juni en juli op de queer boeken die hen wisten te raken.

Confettiregen van Splinter Chabot is voor het tweede jaar op rij de winnaar van de lijst geworden. Ook zijn andere twee boeken, als de Hemel genoeg ruimte heeft en Roze brieven, staan in de lijst. Splinter: “Zo’n Top 100 met alleen maar queer boeken is belangrijk én nodig. Stel dat je zoekende bent. Verdwaald in je eigen hoofd, en je weet niet waar het lichtknopje zit, dan kan een boek uit zo’n lijst, waar je misschien iets van jezelf in herkent, als een zaklamp dienen. Als een helpende hand die je vastpakt, knuffelt en verder brengt. Zodat je uiteindelijk weer kunt huppelen. Daarom is het belangrijk, voor zij die het nodig hebben.”

Hebban Regenboog 100.
Hebban Regenboog 100.

Dit is de top 10:

1) Confettiregen - Splinter Chabot

Confettiregen is het debuut van Splinter Chabot en is een prachtig, ontwapenend en ontroerend verhaal over een jongen genaamd Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommige gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen. Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. 

Hier koop je het boek.

Confettiregen van Splinter Chabot.
Confettiregen van Splinter Chabot.

2) Heartstopper 1 - Alice Oseman

Na het succes van Netflix-serie Heartstopper, staat het eerste deel van het oorspronkelijke boek op de tweede plaats in de Hebban Regenboog 100. Dit boek gaat over Charlie, die voor het eerst niet meer gepest wordt op school. Als hij Nick ontmoet raakt hij hopeloos verliefd, maar hoe ga je om met een jongen die worstelt met zijn gevoelens?

Hier koop je het boek.

Heartstopper 1 van Alice Oseman.
Heartstopper 1 van Alice Oseman.

3) Als de Hemel genoeg ruimte heeft - Splinter Chabot

Als de Hemel genoeg ruimte heeft van Splinter Chabot staat op de derde plaats in de Regenboog 100. Het boek vertelt het verhaal van de vrienden Magnus en Elias die elkaars tegenpolen zijn. Magnus galoppeert door het leven, Elias kijkt toe hoe Magnus de wereld naar zijn hand zet. Ze besluiten samen op reis te gaan door een land dat lang geleden betoverend is geweest. De route is uitgestippeld, de bestemming staat vast. Onderweg komen ze voor de grootste keuzes uit hun leven te staan.

Hier koop je het boek.

Als de Hemel genoeg ruimte heeft van Splinter Chabot.
Als de Hemel genoeg ruimte heeft van Splinter Chabot.

4) Een klein leven - Hanya Yanagihara

Een klein leven van Hanya Yanagihara gaat over vier studievrienden die samen hun weg zoeken in New York: de knappe aspirant-acteur Willem, de flamboyante kunstenaar JB, beginnend architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, maar de overige drie mannen weten wel beter dan vragen te stellen over zijn verleden. De ambitieuze studenten worden succesvol en rijk, maar desondanks wordt de duisternis in Jude steeds groter. Zijn vrienden proberen zijn pijn te verlichten en in hoogleraar Harold vindt Jude een vaderfiguur. Maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

Hier koop je het boek.

Een klein leven van Hanya Yanagihara.
Een klein leven van Hanya Yanagihara.

5) Rood, wit & koningsblauw - Casey McQuiston

Dit boek gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht?

Hier koop je het boek.

Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston.
Rood, wit & koningsblauw van Casey McQuiston.

6) De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo - Taylor Jenkins Reid

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid is een boek over het leven en de geheimen van een Hollywoodlegende, van de auteur van Daisy Jones & The Six. Hollywoodfilmicoon Evelyn Hugo is 79 als ze besluit om na jaren van stilte eindelijk de waarheid te vertellen over haar glamoureuze maar door schandalen geteisterde leven.

Hier koop je het boek.

De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid.
De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo van Taylor Jenkins Reid.

7) Noem me bij jouw naam - André Aciman

Het prachtige boek dat voorafging aan de razend populaire film. Noem me bij jouw naam vertelt het verhaal van de gepassioneerde vriendschap tussen Elio, een muzikale jongen, en de Amerikaanse intellectueel Oliver, die als zomergast bij Elio's ouders aan de Italiaanse kust verblijft. Aanvankelijk veinzen ze onverschilligheid jegens elkaar, maar wat er werkelijk sluimert is onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het aftasten begint. 

Hier koop je het boek.

Noem me bij jouw naam van André Aciman.
Noem me bij jouw naam van André Aciman.

8) Nachtdier - Joost van Bellen

Beer van Munster vertoeft na een mentale instorting in een resort in Brazilië om daar zijn dj-memoires te schrijven. Dan gooit de coronapandemie roet in het eten. Egocentrisch en zwartkijkend als hij is, ziet hij de pandemie als een straf voor zijn losbandige leven. Terwijl de reden van zijn bestaan steeds verder afbrokkelt, wordt hij gedwongen tot introspectie.

Hier koop je het boek.

Nachtdier van Joost van Bellen.
Nachtdier van Joost van Bellen.

9. Het weeshuis in de azuurblauwe zee - T.J. Klune

Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren.

Hier koop je het boek.

Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune.
Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune.

10) Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum - Benjamin Alire Sáenz

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die wellicht nét iets teveel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Beide zijn ze van Mexicaans-Amerikaanse afkomst en vragen ze zich af wie ze eigenlijk zijn. Wanneer de twee elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze op het eerste gezicht lijnrecht tegenover elkaar te staan. Toch hebben ze meer gemeen dan ze vermoeden, naast het feit dat ze beiden vernoemd zijn naar oude filosofen. Er ontstaat een bijzondere vriendschap die levens verandert en zowel Ari als Dante laat nadenken over wie ze willen zijn.

Hier koop je het boek.

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz.
Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz.

Hier bekijk je de complete Regenboog 100.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau