Let’s Talk About Sex

“Ik gebruik PrEP, maar mijn beste vriend met wie ik seksfeesten bezoek niet”

Luuk (33) en Paul (29) gaan samen naar seksfeesten

Leestijd: < 1 min

Je vrienden seks met elkaar zien hebben? Niets mis mee volgens Luuk* (33) en Paul (29). Zij gaan regelmatig samen naar feesten waar ze zowel samen als apart van elkaar een darkroom bezoeken. “En dat is behalve spannend ook nog eens handig.” 

Vijf jaar geleden leerden de Amsterdamse Luuk en Paul elkaar kennen via een online datingapp. Ze woonden bij elkaar om de hoek, dus afspreken was makkelijk. Het werd een leuke avond, waarin de twee elkaar zowel geestelijk als lichamelijk beter leerden kennen. 

De seks was spannend in het begin, vertelt Luuk als we hem spreken. “Maar het bleek meer dan dat met Paul. We raakten niet uitgesproken met elkaar en begonnen steeds vaker af te spreken. Hoewel ik hem heel leuk vond, was die klik niet wederzijds. Dat is niet erg, ik heb er een mooie vriendschap aan overgehouden die al vijf jaar stand houdt.” 

De twee hielden allebei al veel van uitgaan en doen dat de afgelopen jaren vaak samen. “Dat gaat er soms best wel spannend aan toe. Zo zijn we best wel vaak samen in een darkroom geweest als die er was op een locatie. Ik heb meerdere keren gezien hoe Paul seks heeft met andere mannen, dat is stiekem best wel spannend. En dat vindt hij ook van mij. Daarnaast is het fijn zowel voor als na de seks met elkaar te relaxen, of te feesten.” 

“Het levert soms wel discussies op”

Waarom hij het zo spannend vindt, kan hij niet precies uitleggen. “Het is het gevoel dat je samen iets ‘extra’s’ deelt. We gaan na het stappen in de Reguliers ook wel eens samen door naar gaysauna Nieuwezijds. Daar doen we ons eigen ding, en soms komen we daar op een plek samen terecht om fun te hebben met anderen.” Gedoe levert dat nauwelijks op. “Nee hoor, het is echt leuk vooral. En als een van ons dat niet meer vindt, lijkt het mij geen probleem om daarover te praten. We zijn immers vrienden van elkaar, geen partners. Het moet geen problemen opleveren.” 

Sinds twee jaar gebruikt Luuk PrEP. “Sindsdien heb ik wel een stuk vaker seks zonder condoom.” Het levert soms wel discussies op met zijn beste vriend. “Die slikt namelijk geen PrEP, maar heeft soms wel seks zonder condoom. Ik snap niet dat hij niet gewoon naar de huisarts gaat om zich daarvoor aan te melden, maar uiteindelijk ligt de keuze bij hem. Hij vindt dat te spannend, ik vind seks zonder bescherming juist te spannend. 

Ook met de nieuwe besmettingen rondom het monkeypox ziet Luuk problemen. “Ik kom binnenkort in aanmerking voor een eerste vaccinatie, maar Paul niet. Het lijkt mij dan wel lastig om elkaar nog veel te zien, of misschien is het goed elkaar iets minder te zien.”

* De namen van Luuk en Paul zijn uit privacyoverwegingen gefingeerd. 

Kijk op mantotman.nl hoe jij jezelf het beste beschermt tegen hiv en soa’s

Beeld: Hanna Whittle 

Powered by Labrador CMS