Bayard Rustin zette zich in voor gelijke rechten, niet alleen voor zwarte mensen in de VS, maar ook voor lhbtq’s. In 1963 organiseerde hij een protestmars in Washington D.C. waarbij 250.000 mensen zich verzamelden bij de Lincoln Memorial om een vuist te maken tegen discriminatie.

Martin Luther King

Daarna groeide Rustin uit tot een van de pijlers in de mensenrechtenbeweging en werd hij een van de belangrijkste adviseurs van Martin Luther King. Tot aan zijn dood in 1987 zette Rustin zich in voor maatschappelijke rechtvaardigheid en kaartte hij verschillende lhbtq-thema’s aan.

De naam Rustin zal je misschien niet direct bekend in de oren klinken. Omdat hij zelf openlijk gay was, werd hij destijds uit de geschiedenisboeken geweer. Rustin werd in 2013 postuum geëerd met de Presidential Medal of Freedom.

TV-serie

Netflix maakt nu een tv-serie over het leven van Rustin, waarin de mars in Washington D.C. centraal staat. De hoofdrol is voor Euphoria-acteur Colman Domingo. Vorige week plaatste hij de eerste beelden van de serie op zijn Instagram-account. Andere castleden zijn Chris Rock, Audra McDonald en Aml Ameen.

De serie heet kortweg Rustin en is ergens in 2023 te zien op Netflix.