Nadat Michael Gunning had verteld dat hij homoseksueel is, kreeg hij een lawine aan homohaat en verbaal geweld over zich heen. De enige manier waarop hij zich in Jamaica op straat durfde te vertonen, was in complete vermomming. Hij besloot daarom te vertrekken, om pas na vier jaar weer terug te keren.

Rolmodellen

En dat terwijl Gunning juist graag namens Jamaica had meegedaan aan de Olympische Spelen in Tokio, omdat hij een rol wilde spelen in het inclusiever maken van zijn land. Hoe meer rolmodellen er zijn, hoe beter, wat hierbij zijn motivatie, ondanks alle haat die hem had overspoeld.

Aan The Guardian vertelde Gunning dat hij daardoor opnieuw een lading haat over zich heen kreeg. “Ik heb veel commentaar gehad van mensen die zeiden dat ik het land tot schande maak en dat ik had Groot-Brittannië moest vertegenwoordigen.”

Tom Daley

Eerder deze week was de documentaire Tom Daly: Illegal To Be Me te zien op BBC One. Speciaal voor deze docu reisde Gunning terug naar Jamaica. “Ik was doodsbang om terug te gaan. Ik had me vermomd omdat ik niet herkend wilde worden.”

Net als Tom Daley greep hij de Commonwealth Games aan om een statement te maken tegen de discriminatie van lbhtq’s in Jamaica. Volgens Gunning tijdens dergelijke grote evenementen aandacht vragen voor de problemen die er spelen om op die manier de belangrijke organisaties in landen tot verandering aan te zetten. “Ik denk zeker dat het mogelijk is, maar we hebben nog een lange weg te gaan.”

Bron: OutSports