Leo Baker wist dat een profcarrière als skateboarder veel opofferingen zou vragen, maar weigerde één ding op te geven: zijn eigen identiteit. Dat is de synopsis van de nieuwe documentaire Stay On Board: The Leo Baker Story, die enkele dagen geleden op Netflix is verschenen.

Wachten of niet?

De trailer van de docu biedt een kijkje in de triomfen en worstelingen van een atleet die aan de top van zijn sport stond, maar een stuk van zichzelf voor de wereld verborgen hield. De film gaat over de beslissing waar veel transgender atleten in hun leven mee te krijgen: blijven wachten met een medische transitie en concurreren in je huidige seksecategorie, of nu in transitie gaan en het risico lopen dat je je carrière verliest.

“Iedereen zegt: het zijn de Olympische Spelen, het is maar een jaar”, zegt Baker over de externe druk die hij voelde om zich op de Olympische Spelen te concentreren. "Maar als ik nog een jaar wacht, is er misschien geen Leo meer.”

Trots

Een van de mensen achter de film is Alex Schmider, directeur transgendervertegenwoordiging bij GLAAD. Schmider produceerde eerder de bekroonde documentaire, Changing The Game, ook over trans atleten.

Hij vertelt: “Ik ben echt trots op deze documentaire omdat deze Leo en zijn verhaal centraal stelt op een manier die niet probeert de ervaringen van andere transgenders te vertellen of te vertegenwoordigen. Het gaat over zijn eigen persoonlijke reis en wat die voor hem betekent.”

Stay On Board: The Leo Baker Story is hier te vinden op Netflix.