Al vijftien jaar organiseert Heide Park een Pride-dag, dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een compleet festival. Tijdens voorgaande edities werden bezoekers juist opgeroepen om zich zo uitbundig mogelijk te kleden. Het dragen van fallussymbolen was geen enkel probleem. Daar denkt de directie van het pretpark kennelijk nu anders over.

Gezinsvriendelijke kleding

Het Pride-festival met de naam Rosa Tag XXL vindt dit jaar plaats in het weekend van 3 en 4 september. Het attractiepark vraagt deze keer expliciet om ‘gezinsvriendelijke kleding’. In de regels is opgenomen dat bezoekers zich niet mogen uiten met ‘seksistische fetisjen’ en dat bondage-attributen, fallussymbolen, maskers en kleding met latex of leer uit den boze zijn.

Waarschijnlijk bedoelt het park ‘seksuele fetisjen’ in plaats van wat hierboven staat. Het park vermeldt ook niet wat er gebeurt als iemand de nieuwe regels overtreedt.

Presentator opgestapt

Nadat de Duitse nieuwssite Queer.de hierover berichtte, werd Heide Park beschuldigd van pinkwashing. De commotie leidde tot het vertrek van Rosa-la-ola Grande, die het festival zou presenteren.

Het park zelf heeft ook gereageerd en houdt voet bij stuk. De directie schrijft dat er sprake was van ‘wat onduidelijkheden en misverstanden’, maar laat ook weten: “Houd er bij het kiezen van je outfit rekening mee dat het Pride-festival een evenement is dat is bedoeld voor alle leeftijden en doelgroepen.”

Kwaad bloed

De actie van Heide Park heeft kwaad bloed gezet bij belangenvereniging CSD Nord, dat meewerkt aan de organisatie van het festival. Die zijn ‘verbaasd en geïrriteerd’ en schrijven: “Al tien jaar staat de Rosa Tag voor diversiteit, tolerantie, acceptatie en het verminderen van angst en onwetendheid. We hebben altijd steun gekregen van het park in de strijd tegen vijandigheid. Het park heeft geaccepteerd dat dit bezoekers kan kosten.”

Bron: Looopings.nl