uit onze archieven

Binnenkijken in de negentiende-eeuwse boerderij van Wim en Arnold in de Algarve

“Wij kijken verder dan de oppervlakkige tekortkomingen”

Leestijd: 3 min

Wim Temmink (76) en Arnold Aarssen (65) toverden een gedateerde negentiende-eeuwse boerderij in de Algarve om tot een state of the art zomerverblijf. “Wij kijken verder dan de oppervlakkige tekortkomingen.”

Wie niet beter weet, zou het huis van Wim en Arnold zo voorbijlopen. Achter het ogenschijnlijk eenvoudige straataanzicht blijkt echter een luxueuze oase van rust en stijl schuil te gaan.

De woning in Lagoa, in het hart van de Algarve, stamt uit een tijd dat menig Zuid-Portugese stad werd omgeven door kleine boerderijen. Geleidelijk aan werd de omliggende grond verkocht en volgebouwd, totdat ook de laatnegentiende-eeuwse boerderij die Wim en Arnold in 2016 kochten bij de stad werd ingelijfd. Inmiddels is het een van de vele huizen in de straat, maar toch zijn de mannen erin geslaagd de afgelegen sfeer te behouden.

Wim Temmink (links) en Arnold Aarssen met hun trouwe viervoeter.
Wim Temmink (links) en Arnold Aarssen met hun trouwe viervoeter.

“Het is het beste van twee werelden”, vertelt Wim. “Het huis en de buitenruimte zijn zo ontworpen dat je je ver van de bewoonde wereld waant, maar restaurants en uitgaans- gelegenheden zijn slechts tien minuten lopen verwijderd. En je kunt hier de geur van de zee opvangen in de bries!”

Renovatie
De aankoop van een woning waar veel aan moet gebeuren, schrikt de mannen niet af. Samen bestieren ze een bureau voor architectuur, Wim als projectontwikkelaar, Arnold als creative director. “Zolang de locatie en de structuur van het huis goed zijn, is er veel mogelijk”, zegt Wim. “Wat voor sommige potentiële kopers een dealbreker is, is voor ons totaal onbelangrijk. We kijken verder dan oppervlakkige tekortkomingen. Met handige ontwerpkeuzes gaven we dit ogenschijnlijk gewone huis een ware metamorfose.”

“zolang de locatie en de structuur van het huis goed zijn, is er veel mogelijk”

De verbouwing nam ruim tien maanden in beslag. Kosten noch moeite werden gespaard. De muren werden geschilderd, de bedrading en het loodgieterswerk werden verbeterd, er werd vloerverwarming aangelegd en een nieuwe micro-cementvloer. Daarbij kreeg het huis een op maat gemaakte keuken en badkamer. Het echtpaar was niet tevreden met slechts een renovatie binnenshuis. De prachtige, afgelegen buitenruimte werd voorzien van een zwembad in de schaduw van nieuw aangeplante palmbomen en een deck met zowel een zithoek als een eetruimte.

Wel probeerden de mannen zoveel mogelijk authentieke details intact te houden. “Alles werd gedaan met respect voor de geschiedenis van het huis en de oude elementen die nog aanwezig waren”, vertelt Wim. “Hoge plafonds, binnendeuren en luiken, maar ook een of twee antieke kroonluchters hebben de renovatie overleefd. Daarbij zijn onze kleurkeuzes een eerbetoon aan het huis en aan de streek.”

De azuurblauwe muur in de eetkamer verbindt de binnen- met de buitenruimte. Het tapijt is een berber.
De azuurblauwe muur in de eetkamer verbindt de binnen- met de buitenruimte. Het tapijt is een berber.

Duurzaamheid speelde ook een rol bij de renovatiebeslissingen. Het huis is zo zelfvoorzienend mogelijk gemaakt. Zo waren zonnepanelen om stroom op te wekken een must, net als een warmtepomp voor de centrale verwarming en de airco.

“het huis was niet in onze smaak maar het had wel karakter”

Interieur
“In principe was het huis bewoonbaar toen we het kochten, maar esthetisch gezien was het niets voor ons”, vertelt Wim. “Toch voelde het huis goed aan; het had karakter. Door onze ervaring met projectontwikkeling waren wij in staat verder te kijken dan de slechte decoratieve beslissingen en zagen we de potentie.”

De ovalen salontafel is een eigen ontwerp, de oranje schaal een gelukkige vondst.
De ovalen salontafel is een eigen ontwerp, de oranje schaal een gelukkige vondst.

Met respect voor de architectuur en de tijd waarin het huis is gebouwd, hebben Wim en Arnold een modern, high-end interieur gecreëerd, voorzien van alle gemakken. Door een aantal slim uitgezochte vintage, mid-century en antieke stukken voelt de woning tijdloos aan. Wim: “De truc is om ‘gewone’ voorwerpen, zoals een glazen schaal of een eenvoudige buitenstoel, op een slimme manier te combineren met authentieke designobjecten.”

Het echtpaar investeert het liefst in designmeubelen, zoals de Artifort-bank in de tv-kamer. Ook kopen ze veel van hun materialen lokaal in. De verf is bijvoorbeeld van CIN, een milieuvriendelijk merk. Het geheel wordt verrijkt met bijzondere werken van lokale en Nederlandse kunstenaars.

Eenvoudige tuinstoelen om je schoenen in uit te trekken voor je een duik neemt.
Eenvoudige tuinstoelen om je schoenen in uit te trekken voor je een duik neemt.

Een rustig toevluchtsoord
Deze boerderij is het tweede huis van Arnold en Wim. Ze hebben nog steeds een druk leven in Nederland, maar trekken zich graag terug in het warme zuiden. Toen ze dit huis kochten, was dat met het idee om het niet alleen zelf te gebruiken, maar ook te verhuren. “We houden van Portugal. Als we in dit huis verblijven, entertainen we graag en hebben we vaak gasten te logeren. Maar wanneer we niet in residentie zijn, vinden we het een heerlijke gedachte dat we anderen de kans geven net zo verliefd te worden op de Algarve als wij.”

Styling: Wilma Custers / productie: Features & more

Powered by Labrador CMS