De organisator van Zwolle Pride, Gina Maria, vertelt aan De Stentor dat de Stichting Zwolle Pride twee jaar geleden failliet werd verklaard. “Er bleek daarna veel behoefte aan een nieuwe edtie. Met mijn bedrijfje Mypodium ben ik in het gat gesprongen.”

Acceptatie is zichtbaarheid

Tijdens Zwolle Pride in 2019 was Maria (52) al benoemd tot ‘burgaymeester’. Voor de organisatie van de 2022-editie werkt ze onder anderen samen met artistiek leider Stef Smits (31), die vertelt waarom Zwolle Pride belangrijk is: “Acceptatie is zichtbaarheid. Het is goed om aandacht te krijgen voor mensen die te maken krijgen met discriminatie.”

Maria vult aan: “Door alle lockdowns zijn mensen meer in hun schulp gekropen uit angst om te zijn wie ze zijn.”

Programma

Het festival start vandaag met de onthulling van het nieuwe object De Regenbogen, aan de zuidzijde van het station in Zwolle. Het is ontworpen door studenten van Cibap. Vanavond volgt een ‘Queen of the East’-verkiezing in schouwburg Odeon.

Zaterdag gaat om 14:00 uur een Pride Walk van start vanaf Park Wezenlanden naar de binnenstad – er lopen zo’n twintig groepen mee. Zondag is er in de Diezerstraat een ‘Stiletto Run’, waarbij deelnemers rennen op hoge hakken.

Jongerenpride

Verder is er bij Museum Anno het hele weekend een jongerenpride met een foto-expositie met heel diverse gezinsvormen. Ook werkt de organisatie samen met Roze Ouderen.

Kijk voor het volledige programma op de website van Zwolle Pride.

Coverbeeld: Istock