EuroPride bestaat sinds 1992 en duurt doorgaans een week. Er zijn openings- en sluitingsceremonies, conferenties en tal van activiteiten. Londen, Madrid, Amsterdam, Berlijn, Rome, Parijs en Manchester vormden al eens het decor van het evenement.

Spanningen en protest

In 2019 werd bekend dat de EuroPride in 2022 zou plaatsvinden in de Servische hoofdstad Belgrado, van 12 tot en met 18 september. Nu het bijna zover is, probeert de president van het land, Aleksander Vučić, hier een stokje voor te steken. Op 27 augustus zei hij dat de Pride-parade zou worden uitgesteld of helemaal gecanceld.

Volgens Vučić is het door spanningen met Kosovo, de economische omstandigheden en dreiging van anti-lhbtq-groeperingen niet mogelijk om EuroPride te laten doorgaan. Aan ABC News vertelt hij: “Dit is een schending van de rechten van minderheden, maar op dit moment staat de staat onder druk door tal van problemen.”

Hij vervolgt: “Het is niet de vraag of zij (extremisten) sterker zijn, maar je kunt het gewoon niet allemaal tegelijk doen. Ik ben er niet blij mee, maar we redden het niet.”

Statement EuroPride

Intussen heeft de organisatie van EuroPride een officieel statement naar buiten gebracht waarin president Kristine Garina zegt dat de evenementen gewoon doorgaan, ondanks de protesten die tegen EuroPride waren georganiseerd en de uitspraken van Vučić.

Garina schrijft: “Noch de gastheren van EuroPride 2022, Belgrade Pride, noch wij als licentiegever zullen EuroPride in Belgrado annuleren. Het recht om Pride te organiseren is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens beoordeeld als een fundamenteel mensenrecht. Elke poging om een Pride te ‘verbieden’ is een schending van de artikelen 11, 13 en 14 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, geratificeerd door Servië als lid van de Raad van Europa.”

Regelrechte leugens

Garina veroordeelde ook de anti-lhbtq-groeperingen en individuen die tegen EuroPride zijn, en zegt dat zei onnauwkeurigheden en regelrechte leugens gebruiken om het evenement in diskrediet te brengen."

Ze besluit: "EuroPride in Belgrado zal niet worden geannuleerd en zal duizenden lhbtq-mensen uit heel Europa samenbrengen met lbhtq-mensen in Servië en de bredere westelijke Balkan. EuroPride zal vele miljoenen dinar in de lokale economie brengen en Servië in staat stellen te laten zien dat het op weg is om een progressieve, gastvrije Europese natie te worden. Wat de Servische autoriteiten moeten doen, is pal staan tegen deze pestkoppen en het evenement beschermen.”

Coverbeeld: Belgrado Pride 2019 / Istock