Een absurde, tragikomische voorstelling over depressie: Soul Famine

'De tragiek van het leven is eigenlijk ook heel komisch'

Leestijd: < 1 min

Zahira Mous is een queer artiest. Voor haar nieuwe voorstelling Soul Famine put ze uit haar eigen ervaringen met depressie, waarbij ze een intiem en komisch landschap creëert. Ze treedt met haar one woman show op in Amsterdam-Noord. Iets voor jou?

Zahira Mous (38) omschrijft Soul Famine als een begrafenis van mentale gezondheid en is in haar woorden een absurdistische, tragikomische performance art solo. Haar eerste one woman show is een multidisciplinaire voorstelling waarbij Zahira gebruik maakt van haar theatraal talent, verbinding met publiek, beweging, poëzie en stilte om een intiem en komisch landschap te creëren en de binnenkant van een duistere geest te verkennen die lijdt aan een existentiële crisis. 

Geestelijke gezondheidscrisis

Soul Famine begint met de begrafenisondernemer die zich transformeert als de Dood die depressieve liedjes speelt op de ukelele van haar ex-vrouw. 

De voorstelling is een uitnodiging om naar onze eigen geest, onze mentale gezondheid te kijken. De andere pandemie. De geestelijke gezondheidscrisis. Zahira maakt het onzichtbare zichtbaar, na 22 jaar van ervaringen met depressie, met de meeste recente tijdens de laatste lockdown in Nederland. 

Zielenhonger

Mous vertelt: “Ik voel een urgentie om dit op een boeiende manier aan te pakken, op een uitnodigende manier. Met humor. Omdat ik denk dat we op dit moment allemaal hunkeren naar lachen, maar ook naar meer zelfbewustzijn, context en verbinding.”

Zahira beschrijft depressie als ‘zielenhonger.’ Het hunkeren naar je levend voelen. Depressie is zo duister dat we vaak geen licht aan het einde van de tunnel zien. “Voor mij komt depressie wanneer ik niet creëer, wanneer alles lijkt stil te staan, wanneer ik geen uitdrukking kan geven. In de pandemie was er weinig ruimte voor creatie. Een absurde tijd.” In Soul Famine geeft Zahira uitdrukking aan deze zielenhonger, om de absurditeit van depressie zichtbaar, hoorbaar en tastbaar te maken. En zelfs: lachwekkend. “De tragiek van het leven is eigenlijk ook heel komisch.” 

Inspiratie

Met kostuums van Inez van der Meer en artistieke ondersteuning van Daniel Liddiard en Maria Kuchowicz draagt Zahira het concept en uitvoering van de collagevoorstelling Soul Famine. Geïnspireerd door de klassieker van Samuel Beckett, Wachten op Godot, door de zinloosheid van het leven alsook een sprankje hoop; Marina Abramovic met The Artist is Present en Charlie Chaplin’s The Kid. De dramaturgie wordt gedaan door Annemiek Lely.

Zahira ziet zichzelf als een existentiële filosoof waarbij ze altijd de vraag ‘Waarom?’ stelt. Waarom bestaan dingen? Waarom bestaat onze geest? Waarom bestaan wij? Wat doen wij hier eigenlijk?

Soul Famine

Speeldata: 3, 4, 10, 11 september 2022
Locatie: Atelier Okan Akin, NDSM-Werf no. 67, Amsterdam-Noord
Tickets: https:// amsterdamfringefestival.nl/ programma/soul-famine/

Kijk ook eens op www.zahiramous.com en Instagram: @zahiramous

Powered by Labrador CMS