In 2013 werd de bestaande Russische anti-homowet aangenomen. Sindsdien mogen kinderen niet in aanraking komen met lhbtq-gerelateerde onderwerpen. Uitingen in het openbaar zijn daardoor verboden. Het promoten van ‘niet-traditionele seksuele relaties’ wordt beboet met 1 miljoen roebel (ongeveer € 16.000,-). Dat zou nu worden verdubbeld naar 2 miljoen roebel.

Als de overtreding online of in de media plaatsvindt, kan een boete oplopen tot 5 miljoen roebel. Individuele personen kunnen een boete krijgen tot 400.000 roebel, terwijl buitenlanders die ‘lhbtq-propaganda’ verspreiden Rusland uitgezet kunnen worden.

Nu alleen kinderen, straks iedereen

Wetgever Alexander Khinshtein meldt dat de wetgeving over ‘lhbtq-propaganda’ nu alleen op kinderen is gericht. “Mijn collega’s in de commissie en ik zouden die willen uitbreiden tot alle propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties, ongeacht de leeftijd.” Hij voegt eraan toe dat het wetsontwerp naar verwachting besproken zal worden na de aanvang van de herfstzitting van de Doema.

TikTok

TikTok werd dinsdag gedreigd met een boete van 4 miljoen roebel nadat een Russische rechtbank had gehoord dat het platform ‘video’s met lhbtq-thema’s’ promootte.

Vorige week nog verzocht de media-autoriteit van Rusland nog een unie van uitgeverijen te bekijken of alle boeken die ‘lhbtq-propaganda’ verspreiden, uit de handel kunnen worden genomen.

Meer censuur

Eerder gebruikten de autoriteiten de wet om Pride-marsen te voorkomen en lhbtq-activisten op te sluiten. Mocht de nieuwe wetgeving worden aangenomen, dan heeft de Russische overheid nog meer macht in handen om dergelijke bijeenkomsten te verbieden.

Bron: Reuters