De nieuwe Transgenderwet komt er in het kort op neer dat 16-plussers naar het gemeentehuis kunnen om het geslacht te wijzigen. Wie in een vrouwelijk lichaam is geboren, maar zich een man voelt, kan dat voortaan officieel vastleggen zonder dat daar, zoals nu, een deskundig advies voor nodig is. Er geldt alleen nog een wachttijd van twaalf weken.

Nog een lange weg te gaan

De tegencampagne zal niks uithalen want een meerderheid van de Tweede Kamer stemt op 5 september voor de wet. Toch overschaduwt de campagne van Gendertwijfel het nieuws.

Waterman: “Dat notabene een huisarts uit Nunspeet het manifest tegen de wet heeft ondertekend, toont aan dat we in Nunspeet nog een lange weg te gaan hebben. Bij de huisarts moet je je veilig voelen, wie je ook bent of wil zijn. We roepen de huisarts op de ondertekening ongedaan te maken”.

Bijzondere positie

Volgens Waterman had de huisarts het manifest nooit moeten ondertekenen. Een huisarts heeft namelijk een bijzondere positie: “Stel je voor dat je worstelt met je identiteit en je komt bij deze huisarts. Heeft die dan echt het beste met je voor? Of wil deze huisarts je gewoon zijn eigen opvattingen opdringen? Dat kan en mag natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Zeker in de gemeente Nunspeet waar dit soort dingen al heel erg gevoelig liggen”.

Daarnaast is de betreffende arts ook nog gemeentearts van de gemeente Nunspeet. “De gemeente zou hier duidelijk afstand van moeten nemen. Een gemeentearts moet volstrekt onafhankelijk zijn. We roepen dus ook de gemeente Nunspeet en de politiek op om actie te ondernemen. True Colors heeft de diverse fracties al op de hoogte gesteld per mail”.

In gesprek

True Colors Nunspeet wilde graag op korte termijn het gesprek aangaan met de betreffende huisarts. Helaas bleek dit niet mogelijk. Een gesprek staat nu gepland voor 12 september.

Daarnaast is het Nederlands Huisartsen Genootschap om een reactie gevraagd. Zij hebben de casus ontvangen en komen hier hopelijk binnenkort op terug. Mocht er een reactie komen, dan plaatsen wij deze hier uiteraard. Ook de uitkomsten van het gesprek worden op www.truecolorsnunspeet.nl geplaatst.

Coverbeeld: UnSplash