Bekijk de trailer van Mama, over een Rotterdamse zelfgekozen familie

Te zien op het Nederlands Film Festival

05 september 2022, Winq redactie, 3 minuten

In de documentaire Mama staat moeder en dragqueen Ma’MaQueen aan het hoofd van een Rotterdamse zelfgekozen familie, waarin ze steun biedt aan haar zes ‘drag-kinderen’ die niet allemaal kunnen rekenen op begrip van hun biologische familie. Bekijk hier de trailer.

Mama vertelt het verhaal van een Rotterdamse zelfgekozen familie. Aan het hoofd van de familie staat moeder en dragqueen Ma’MaQueen. Samen met haar drie katten, vormt zij een veilige haven voor haar zes drag-kinderen.

Turbulente zoektocht

Niet iedereen binnen het huis kan rekenen op begrip van biologische familie en ze kampen allemaal met persoonlijke problemen; Afgewezen worden door je familie, een negatief zelfbeeld of je niet gezien voelen. De turbulente zoektocht naar identiteit en acceptatie binnen een maatschappij die schreeuwt dat jij er niet mag zijn, gaat niet over rozen. Drag laat hen dit alles vergeten en de tekortkomingen in hun dagelijks leven gaan voor even in rook op.

De soms harde werkelijkheid en fantasie overlappen elkaar dagelijks, maar onder de vleugels van mama voelen ze zich veilig en gezien. Bij elkaar vinden zij steun, geborgenheid en een thuis waarin fantasie werkelijkheid wordt. Boven alles, willen zij elkaar vieren.

Mama

De documentaire Mama is gemaakt door Esmee van Loon (1996), een documentaire regisseur en researcher uit Rotterdam. Ze staat stil bij verhalen die zich vaak afspelen rondom sociaal maatschappelijk relevante thema’s dicht bij haarzelf. 

Onbeschaamd jezelf zijn

Over Mama vertelt ze: “Het mooie aan fantasie is dat het grenzeloos is. We spelen allemaal een rol in het leven en gebruiken hierbij fantasie om met de werkelijkheid om te gaan. Fantasie helpt ons tekortkomingen vergeten, pijn en verdriet naar de achtergrond te schuiven en hoopvol naar het leven en de wereld om ons heen te kijken.

Toen ik Ma’MaQueen en haar familie leerde kennen zag ik hoe het eruit ziet om onbeschaamd jezelf te zijn en hoe belangrijk dat is. Zij benadrukten voor mij het gevoel waarmee mijn eigen zoektocht was begonnen naar wat het nou eigenlijk betekent om jezelf te kunnen zijn. Iemand die van haar fantasie en dromen werkelijkheid maakt.”

Fantasie en werkelijkheid

“De film beweegt tussen deze fantasie en werkelijkheid. Het contrast dat ik tussen deze twee universums tracht te laten zien, maakt duidelijk waarom het voor hen zo aantrekkelijk is om te transformeren naar dragqueens. Maar ook waarom ze elkaar nodig hebben om te kunnen overleven.

Als filmmaker wilde ik deze wereld, waar alles mogelijk lijkt, tot leven brengen.  Om te laten zien hoe liefde, vreugde en acceptatie er ook uit kunnen zien. Maar vooral dat we allemaal iets meer fantasie in ons leven kunnen gebruiken.”

Nederlands Film Festival

Mama is te zien tijdens het Nederlands Film Festival, dat van 21 tot en met 30 september plaatsvindt in Utrecht. Het complete programma vind je op de website, bestel daar ook je tickets.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau