Sedrig Verwoert: “Dans, lijf en gedachten vertellen een verhaal”

Een interview met deze danser en choreograaf over de spectaculaire liveshow Within Without II

08 september 2022, Jaap Bartelds, 0 minuten

Within Without II is een spectaculaire liveshow waarin danser en choreograaf Sedrig Verwoert samen met anderen een driedimensionale pas-de-deux uitvoert. In een interview met Winq vertelt hij over zijn liefde voor dans, de hoogtepunten uit zijn carrière en zijn bijdrage aan Within Without II. “Laat je meenemen in een reis van licht en duisternis, geluid en ruimte.”

Op woensdag 19 oktober om 17.00, 20.00 en 22.30 uur exclusief in Koninklijk Theater Carré, als openingsevenement van ADE: Within Without II, een spectaculaire liveshow van Nick Verstand met lichtkunst, muziek en moderne dans. De eerste editie is in 2021 door duizenden mensen bezocht.

Lichtkunst, muziek en moderne dans

In Within Without II onderzoekt kunstenaar Nick Verstand ons onderbewustzijn door lichtkunst, muziek en moderne dans. De voorstelling symboliseert de transformatie van het zelf in verschillende stadia. Laat je meenemen in een droomwereld van licht en duisternis, geluid en ruimte.

Verstand bundelt zijn krachten met Sedrig Verwoert (choreograaf & danser), Salvador Breed (muziek & sound designer) en Wes Broersen (interaction designer). Verwoert zal de voorstelling samen met Reina Trifunović, Alanna Archibald, Comfort Kondehson, Winter Wieringa en Adam Russell-Jones voorzien van dans - inclusief een driedimensionale pas de deux.

Within Without II
Het decor. Fotografie: Félice Hofhuizen

Sedrig Verwoert is geboren in Suriname en op zijn derde verhuisd naar Amsterdam, waar hij later de dansopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten heeft gevolgd. Naast danser is hij sinds een aantal jaren ook actief als choreograaf. Sinds begin 2021 is hij als Young Creative Associate verbonden aan het Nationale Ballet. Naast zijn werk als danser en choreograaf is hij ook bewegingscoach.

Hoe is jouw liefde voor dans ontstaan?

“Mijn liefde voor dans begon op jonge leeftijd. In de Surinaamse cultuur wordt er veel gedanst. Dat heeft zich bij mij ontwikkeld door het bestuderen van verschillende artiesten en muziekvideo’s. Michael Jacksons ‘Thriller’ was zeker een bijzondere ervaring voor mij. Dat dans, het lijf, gedachten en emoties een verhaal kunnen vertellen en iemand kunnen raken. Zo ben ik verliefd geworden op dans.”

Wat was tot dusver het hoogtepunt in je carrière?

“Voor mij was het winnen van de Eurovision Young Dancers 2013 zeer bijzonder. Om Nederland te kunnen vertegenwoordigen en de prijs te winnen. Dit gaf mij vervolgens de kans te verhuizen naar New York. Vervolgens ben ik naar Israël gegaan van 2015 tot 2017. Om als danser en choreograaf onderdeel te zijn van Beyoncés Black Is King in 2020 was ook een hoogtepunt. Nu ben ik trots op mijn samenwerking met het Nationale Ballet in Amsterdam, als Young Creative Associate.”

Wat kunnen we verwachten van ‘Within Without II’? 

“In Within Without II onderzoekt audiovisueel kunstenaar Nick Verstand ons onderbewuste in een trance door middel van lichtkunst en muziek. Samen met mijn dansers voorzie ik de voorstelling van moderne dans, inclusief een driedimensionale pas de deux. De voorstelling symboliseert de transformatie van het zelf in verschillende stadia. Laat je dus meenemen in een reis van licht en duisternis, geluid en ruimte.”

Tot slot: waarom moet iedereen ‘Within Without II’ gaan zien?

“Ik hoop dat we met deze voorstelling mensen tot elkaar kunnen brengen en iedereen mee op reis kunnen nemen. Dat je iets ziet, iets hoort, iets voelt dat je niet eerder hebt ervaren. Én dat je verrast wordt.”

Within Without II

Koninklijk Theater Carré
Woensdag 19 oktober 2022, 17:00, 20:00 en 22:30 uur
Kijk voor meer informatie en tickets op de website van Carré

 

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau