Zander Murray is aanvaller bij de Schotse voetbalclub Gala Fairydean Rovers. In een interview dat is gepubliceerd op de website van zijn club vertelt de 30-jarige speler dat hij gay is. “Het voelt alsof er een zware last van mijn schouders is gevallen”, zo begint hij zijn relaas.

Tweeledige coming-out

Daarna vertelt hij dat zijn coming-out tweeledig is. “Tijdens mijn vakantie was ik voor het eerst bij een Pride-event, iets wat ik tot dusver nooit durfde. Ik vond het geweldig. Er heerste een fantastische sfeer en iedereen voelde zich vrij en blij. Het was fijn om gewoon mezelf te kunnen zijn. De andere reden is dat ik andere voetballers wil helpen die worstelen met hun seksualiteit, omdat het niet gemakkelijk is voor mannen, en met name voetballers, om hiermee om te gaan.”

Murray vertelt dat hij veel steun heeft gekregen van zijn medespelers. Hij vertelt hierover: “Voordat je uit de kast komt, ga je er van uit dat mensen zich tegen je keren, je gaat uit van het ergste. Dus daarom is het fijn om te merken dat ik zoveel steun kreeg.” Hij hoopt dat zijn beslissing andere spelers kan helpen. “De afgelopen jaren gingen Jake Daniels, Craig Napier en Lloyd Wilson me voor. Natuurlijk zijn er meer spelers gay. Sommigen van hen hebben me benaderd nadat ze mijn bericht hebben gelezen.”

Lijstje

Op Twitter kreeg Murray niet alleen lof, maar ook kritiek: waarom uit de kast komen als je gewoon goed voetbalt, want het merendeel van de mensen maakt het niet uit of je gay bent. Daarop pareerde hij de kritiek met een lijstje waarin hij uitlegt waarom het belangrijk is om juist wél uit de kast te komen.

Hierop staat onder meer dat gay voetballers in het VK voorbeelden nodig hebben. Het merendeel van de voetballers die gay zijn, durven dat niet omdat ze doodsbang zijn voor de reactie van vrienden, familie of teamleaden. Hij wil met zijn coming-out die angst wegnemen en onderdeel zijn van de oplossing: dat het uiteindelijk geen nieuws meer is of iemand gay is of niet.

Hier de complete lijst.