De KNVB zoekt naar manieren om op maatschappelijk verantwoorde wijze deel te nemen aan het omstreden WK in Qatar. Daar zijn de werkomstandigheden voor arbeidsimmigranten bijzonder slecht en van gelijke rechten is geen sprake: niet voor mannen en vrouwen en ook niet voor lhbtq’s.

In Qatar is homoseksualiteit strafbaar. Sinds 2004 worden mannen die seks hebben met mannen volgens artikel 294 bestraft met 1 tot 3 jaar gevangenis, volgens ILGA World lopen mannen echter risico levenslang opgesloten te worden. In 2022 vindt het WK Voetbal plaats in Qatar, veel mensen maken zich grote zorgen over homoseksuele fans.

Belangrijke boodschap

Virgil van Dijk is aanvoerder van Oranje en draagt in die rol altijd een band om zijn arm. Doorgaans is die neutraal, maar tijdens het WK in Qatar zal hij de veelkleurige OneLove-armband dragen. Hij zegt hierover: “Het is een belangrijke boodschap die bij het voetbal past. Op het veld is iedereen gelijk en dat zou overal zo moeten zijn. Dat dragen we uit met OneLove. Ons team deed dat al en het is mooi om te zien dat nu andere landen zich aansluiten.

Het gaat om negen andere landen, namelijk België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Wales, Noorwegen en Zweden.

Nelson Mandela

OneLove ging van start in Nederland, bij het begin van het seizoen 2020-2021 en is deels een reactie op racistische incidenten in het voetbal. Het internationale bijschrift van OneLove is ‘football has the power to unite people’, geïnspireerd op een uitspraak van Nelson Mandela over sport.

Op de band zelf staat een hart met daarin het cijfer 1, en kleuren die geen regenboog voorstellen maar staan voor trots op de eigen afkomst, kleur, genderidentiteit en seksuele geaardheid.

Bron: De Volkskrant