Op 11 oktober is het Coming-outdag en dan opent IHLIA een expositie die speciaal voor scholieren is ontwikkeld. With Pride: Regenbooggeschiedenis & jij is de naam. IHLIA nodigt scholieren – samen met bijvoorbeeld hun GSA’s – daarom graag uit om te komen kijken, maar schoolleiders, mentoren en ouders/verzorgers zijn natuurlijk ook van harte welkom. 

Over With Pride

With Pride is hét platform voor het middelbaar onderwijs over lhbtq-geschiedenis in Nederland.  In honderd vensters staat op de With Pride-website het verhaal achter de strijd voor emancipatie en sociale acceptatie centraal. 

Puttend uit het IHLIA-archief laat With Pride zien dat individuen en organisaties uit de lhbtq-gemeenschap door middel van zelforganisatie, lobby, actie en provocatie de samenleving hebben gevormd en hun stempel hebben gedrukt op de Nederlandse geschiedenis van de 20e eeuw.

Seksuele diversiteit in het onderwijs gaat verder dan aandacht voor dit onderwerp in de biologieles, bij maatschappijleer, of voorlichting door het COC. Het gaat ook over inclusie: representatie van lhbtq-personen en onderwerpen in de lesstof.

Eenzijdig en te weinig aanbod

Dit is van belang omdat binnen het curriculum, in de grotere Nederlandse samenleving en in de media deze mensen en onderwerpen nog steeds te eenzijdig en te weinig aan bod komen.

Onzichtbaarheid houdt onwetendheid in stand, waarbij onwetendheid leidt tot aannames en stereotypen die vaak een racistische en seksistische oorsprong hebben, wat leidt tot discriminatie en onveiligheid. 

Door zichtbaarheid voor deze onderwerpen te creëren, kun je het gesprek aangaan, gesteund door de kracht en wijsheid van historische lhbtq-personen.

Regenbooggeschiedenis & jij

In de tentoonstelling vind je tien highlights en video’s van zes jongeren waarin zij vertellen hoe regenbooggeschiedenis hen inspireert. 

IHLIA is ook benieuwd hoe With Pride scholieren inspireert. Dus ze nodigen iedereen van harte uit om naar de tentoonstelling te komen, hun verhalen te delen op social media en daarmee ook nog eens kans te maken op mooie prijzen. 

With Pride is dagelijks en gratis te bezoeken op het IHLIA-plein in de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade, tot en met 26 februari 2023.

Coverbeeld: Istock