Interview

“El Houb betekent ‘de liefde’, dáár gaat de film uiteindelijk over”

Vanaf deze week te zien

13 oktober 2022, Robbert Blokland, 2 minuten

Vanaf deze week is de film El Houb te zien in de Nederlandse bioscoopzalen. Daarin speelt Fahd Larhzaoui (43) Karim, een Marokkaans-Nederlandse queer man die met zijn ouders het gesprek aangaat over zijn seksualiteit. In de nieuwste Winq lees je een uitgebreid interview met Fahd, hieronder een korte teaser.

In El Houb wordt jouw personage Karim aangezet tot zijn coming-out doordat hij een relatie krijgt. Dat is volgens mij wel een wezenlijk verschil met jouw ontdekkingstocht.
“Absoluut. Ik heb lang geworsteld met mijn seksualiteit omdat ik vanuit huis had meegekregen dat het niet mag en niet kan. Ik heb mijzelf heel lang gehaat. De gedachte aan mezelf accepteren was niet eens een optie, ik wilde mezelf het liefst opruimen. Het voelde als een grote schande dat ik voelde wat ik voelde. Er kwamen geen antwoorden, ook niet als ik met God praatte. Toen vroeg mijn moeder: wordt het niet eens tijd dat je gaat trouwen? Ik was ervan overtuigd dat dat het antwoord was waar ik al zo lang naar zocht. De weg van Karim in El Houb verloopt anders.”

Is het voor mensen zonder Marokkaanse achtergrond te snappen hoe belangrijk en bijzonder deze film is?
“Dat krijgen we wel terug, de reacties in San Francisco waren overweldigend. We vertellen een specifiek verhaal, maar over een universeel onderwerp. Ieder mens worstelt in zijn of haar leven, die struggle hoeft niet per se over seksuele identiteit te gaan. Strijd met jezelf is iets menselijks. Strijd binnen een familie is iets menselijks, daar kan iedereen zich in herkennen. Het is niet erg als er een discussie of een conflict is, het gaat om hoe je daar vervolgens mee om gaat. Zwijgen over lastige onderwerpen is niet iets dat alleen maar voorkomt bij Marokkaanse gezinnen. El Houb pleit voor het doorbreken van de stilte in de breedste zin van het woord. Als je van elkaar houdt, sta je voor elkaar open en ga je het gesprek aan. Ook als je weet dat het moeilijk gaat worden. El Houb betekent ‘de liefde’, dáár gaat de film uiteindelijk over. Is er iets universelers dan de liefde?”

Het is sowieso je eerste hoofdrol in een film. Legde dat veel druk op je?
“Ik dacht toen we gingen draaien wel: nu moet ik gaan laten zien wat ik waard ben. We hebben er jaren over gepraat, nú moet ik leveren. Ik heb op een gegeven moment tegen mezelf gezegd: nu laat je alles los, het gaat goedkomen. Daar moet je op vertrouwen. Je snapt de materie, je snapt het personage. Je hebt een ploeg met geweldige mensen om je heen, je hebt geweldige tegenspelers. Als alles klopt, dan ga je vanzelf vliegen.”

El Houb is vanaf aanstaande donderdag 13 oktober te zien in de Nederlandse bioscopen. Het volledige interview met Fahd lees je in de nieuwste editie van Winq, die je hieronder kunt bestellen:

Beeld: Carin Verbruggen en Ferry Drenthem Soesman⁣
Styling: Wouter Rave
MUAH: Clayton Leslie

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau