De film won in 2011 op het London Independent Film Festival de prijs voor ‘Best lgbtq film’ en ‘Best Director’. The Scandalous Four is sinds 1 oktober te zien op Netflix.

Het verhaal

The Scandalous Four vertelt het verhaal van Penelope en Jonathan, twee upper class mensen die tegen hun wil trouwen met elkaar. Voor status en titel. Het leven voor beiden is saai en leeg, totdat hun personeel een veel grotere rol gaat spelen dan waarvoor ze aangenomen zijn.

Over Christianne van Wijk

De independent filmmaakster Christianne van Wijk werd begin 2009 midden in de nacht wakker na een droom die voelde als een film. Binnen twee uur schreef ze alles uit en besloot de volgende dag acteurs te zoeken om vervolgens het verhaal details en dialoog te geven. In eerste instantie was het bedoeld als theaterstuk, maar na een aantal weken gerepeteerd te hebben met haar creatieve groep acteurs, besefte Christianne dat ze er ook een speelfilm van kon maken. Het is een komisch kostuumdrama geworden.

Vriendendienst

De acteurs en crew werkten op basis van een uitgestelde vergoeding, vrienden hielpen met de catering en vriendin en producer Madelon Veldhuizen kwam aan boord voor alle productie gerelateerde taken. Locaties die gewoonlijk onbereikbaar zijn op micro-budgetten kwamen door synchroniciteit beschikbaar. Een kleine groep acteurs vertaalde het script naar het oud Engels en maakten zelf de kostuums. Filmapparatuur werd uitgeleend door Brighton Film School waar Christianne in het verleden studente was.

Geen geld, genoeg creativiteit

Christianne van Wijk: “Ik probeerde niet hip te zijn door een LGBTQ-film te maken. Die waren er bijna niet in 2009. Ik wilde gewoon een film maken over de liefde in een tijd dat er getrouwd werd voor status en verboden liefde letterlijk resulteerde in de doodstraf. Het maken van deze film voelde als een verkleedpartijtje. Kinderen in de speelhoek die aan het spelen waren. We hadden geen geld, maar genoeg creativiteit om er wat van te maken en om het dertien jaar later op Netflix te zien is schitterend.

Bekijk The Scandalous Four hier op Netflix.