Interview

Dragqueen Rose Murphy: “Als je niet vindt wat je zoekt, maak het dan zelf”

Over de liefde voor drag, muziek en de nieuwe single

04 november 2022, Jaap Bartelds, 5 minuten

Op 4 november is ‘After the Love Has Gone’ uitgekomen, de nieuwe single van Dragpalace, wat weer het muzikale project is van dragqueen Rose Murphy. Winq sprak het gezicht achter Murphy, Eric Knijpstra, over zijn liefde voor drag en natuurlijk de nieuwe single. Een interview. “Er is geen gouden regel waar drag aan moet voldoen. Dat maakt het juist zo heerlijk.”

Waar komt jouw liefde voor drag vandaan?

“Mijn liefde voor drag komt uit de tijd van de Travestieshow op televisie. Maar destijds kon ik mijzelf niet als dragqueen voorstellen. Ik was daar veel te onzeker voor. Ik had eens een themafeest georganiseerd met mijn echtgenoot bij ons thuis. Maar het thema ‘Dance Diva’s‘ werd door alle gasten vertaald naar ‘travestiefeest’.

Bijna alle mannen wilden als vrouw naar ons feest komen en alle vrouwen als man. Manlief en ik konden toen uiteraard niet achterblijven en hebben ons voor die avond ook in een jurk gehesen. Dat was mijn eerste keer als dragqueen.

Vanaf dat moment is bij mij de liefde voor drag echt gegroeid. Er zijn zoveel vormen van drag. En er is geen gouden regel waar je als drag aan moet voldoen. Dat maakt drag juist zo heerlijk.”

Wie zijn jouw voorbeelden?

“Ik denk dat mijn vader mijn grote voorbeeld is op creatief vlak. Helaas is hij acht jaar geleden overleden. Net als hij vind ik zoveel dingen leuk om te doen. Hij zocht altijd naar creatieve oplossingen en liet zich niet stoppen door uitdagingen. Juist zoeken naar oplossingen maakt dat je creatief wordt. En dat heb ik gelukkig van hem meegekregen.”

Rose Murphy

Hoe ben je op de naam van Rose Murphy gekomen?

“Ik maak sinds mijn 20e al muziek en gebruikte samples uit bestaande muziek die ik op de radio hoorde. Een van deze samples was van de jazzzangeres Rose Murphy. Die naam is ergens in mijn geheugen blijven hangen. Toen ik tijdens een van mijn eerste dragevenementen ter plekke een drag naam moest bedenken, plopte deze naam Rose Murphy direct naar boven.

Ik ging ervanuit dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen met mijn dragoptredens, en wie kent nou de naam Rose Murphy? Dat ging goed totdat ik in 2013 mijn single uitbracht. Toen bleek dat mijn naam wel voor verwarring zorgde. De naam ‘Dragpalace’ is mijn officiëel geregistreerde handelsmerk, en die gebruik ik ook voor mijn website waarop ik voorheen dragcollega’s een podium gaf om de dragscene wat meer bekendheid te geven bij het grote publiek.

Dit was nog in het Hyves-tijdperk. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de naam ‘Dragpalace’ te gebruiken om mijn muziek uit te brengen.”

Is Rose een op zichzelf staand personage of een verlengstuk van jezelf?

“Rose Murphy en ik zijn in wezen dezelfde persoon. Ik ben niet anders dan mijn alter ego. Ik dik misschien mijn vrouwelijke kanten wat meer aan. Alleen dan kan ik een avondlang als Rose Murphy mijn spelshow presenteren zonder dat ik uit mijn rol val.

Rose Murphy is in eigenlijk een kapstok waar ik al mijn creatieve werkzaamheden aan kan hangen. Muziek, showkleding maken, make-up, songteksten schrijven, animaties maken voor mijn videoclips. Zonder Rose Murphy had ik dit nooit zo kunnen uitbouwen.”

Dragpalace

Hoe lang maak je al muziek en hoe ben je daar ingerold?

“Ik maak muziek vanaf dat ik 20 was, met vrienden. Eigenlijk deden we dat omdat we destijds op de radio niet de muziek hoorden die wij leuk vonden. En ik was van mening dat wanneer je niet vindt wat je zoekt, dan maak je het zelf. Ik kocht een drummachine, mijn vrienden kochten keyboards en koppelden deze met verlengsnoeren aan een cassetterecorder. Daar brachten wij veel weekenden mee door. Ik ben uiteindelijk doorgegaan met muziek maken.

De drumcomputer en keyboards werden uiteindelijk vervangen door muzieksoftware. Nadat ik in 2009 Miss Travestie Holland werd, heb ik een vocal coach bezocht omdat ik na ieder playback-optreden twee dagen schor was. Het bleek dat ik onbewust meefluisterde tijdens het playbacken. En fluisteren is funest voor je stem.

Ik heb voor dat probleem een zangcoach benaderd. Zij heeft mij uiteindelijk weten te overtuigen om live te gaan zingen en ik ben doorgegaan met zanglessen. Na twee jaar had ik moed genoeg om mijn eerste single te produceren en uit te geven.”

Waar gaat je nieuwe single over?

“Mijn nieuwste single ‘After The Love Has Gone’ gaat over de liefde waarvan je weet dat die vroeg of laat zal eindigen. Niet het meest vrolijke onderwerp om over te zingen, maar voor velen helaas wel een herkenbaar onderwerp. En waarom zou een dragqueen alleen maar over leuke onderwerpen mogen zingen?

Ik had een demo van een track die ik ergens begin 2003 heb geschreven. Met een beetje puzzelen bleek de tekst die ik had geschreven en de muziek van de demo een perfecte match.

De muziek leent zich goed voor een saxofoonspel. Ik heb saxofonist Douwe Laansma gevraagd of hij mijn nieuwe track van zwoele saxofoonimprovisatie wilde voorzien. En het resultaat is naar mijn mening een heerlijke melancholische single geworden. De track is nu te beluisteren op alle streaming platforms.”

Rose Murphy
Foto: Patricia Steur

Wat kunnen we in de nabije toekomst nog meer van je verwachten?

“Ik presenteer sinds 2008 mijn Dragpalace A-Meezing Spel Show, wat een leuke variant is op een muziekbingo. Daarbij zing ik tussen de rondes door ook mijn liedjes. De komende maanden heb ik bijna ieder weekend wel een of twee A-Meezing Spel Shows gepland staan. Wanneer het weer wat rustiger is, denk ik dat ik weer ga beginnen met schrijven van nieuwe muziek.”

Bekijk hier de Youtube-pagina van Rose Murphy / Dragpalace. En de muziek van Dragpalace vind je hier op Spotify. Luister hieronder alvast naar ‘After The Love Has Gone’.

Magazine 123
De nieuwe Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 123

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau