Kamervragen over homofobe spreekkoren in stadion FC Twente

Hoelang moeten spreekkoren duren voor wedstrijd wordt stilgelegd?

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Hoelang moeten homofobe spreekkoren duren om een wedstrijd wél stil te leggen? Op die vraag willen Kamerleden van GroenLinks en D66 antwoord van de minister, na het homofobe gezang tijdens de wedstrijd FC Twente – FC Groningen.

Een groep fans van FC Twente zong op de melodie van George Bakers ‘Una Paloma Blanca’ de tekst ‘Het zijn de homo’s, ja de homo’s, het zijn de homo’s van Groningen.’ Dit gebeurde in de slotfase van de wedstrijd met FC Groningen, in het stadion van FC Twente.

Ongemak

Ruim een week geleden is het dat dit gebeurde. De zingende FC Twente-fans, de spelers, de scheidsrechter: geen van allen leken ze er tijdens de wedstrijd geen kwaad in te zien. Fijke Hoogendijk wel. Deze Enschedese is scheidsrechter en komt als vertegenwoordiger van Alliantie Gelijkspelen op voor de lhbtq-gemeenschap.

Hoogendijk zat op de tribune toen de homofobe spreekkoren klonken. Ze sprak zich erover uit in de krant TC Tubantia. “Zeker een minuut of acht lang klonk het lied uit duizenden kelen. Je ziet het gebeuren, voelt het ongemak, maar er gebeurt gewoon niks.”

Kamervragen

Juist in het weekend waarin lhbtq-gelijkheid het thema was, ging het mis, constateerde Hoogendijk. Daarin krijgt ze bijval van de Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Jeanet van der Laan (D66). Zij stelden afgelopen week kamervragen over de spreekkoren.

Van Conny Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport, willen zij weten hoe vaak het is voorgekomen dat een wedstrijd is stilgelegd na racistische en homofobe spreekkoren. Ook willen ze weten of dergelijke spreekkoren effect kunnen hebben op de aanwezige kinderen in het stadion.

Concrete verbeterpunten

De Kamerleden vragen om concrete verbeterpunten. Ze zeggen dat de symboliek van de aanvoerdersbanden in regenboogkleuren leuk is, maar als er geen concrete acties aan worden verbonden, wat is dan de waarde? Ze willen weten welke overwegingen een rol spelen bij het al dan niet stilleggen.

FC Twente gaf vlak na de wedstrijd aan dat het ‘protocol’ niet in werking werd gesteld ‘omdat de gezangen van korte duur waren’. ‘Hoelang moeten spreekkoren duren om wedstrijden dan wel stil te leggen?’, vragen Westerveld en Van der Laan zich af.

Reactie FC Twente

Afgelopen vrijdag reageerde algemeen directeur Paul van der Kraan van FC Twente op het incident. In de nieuwsbrief van de voetbalclub schreef hij: “Tijdens de wedstrijd beledigde een deel van de FC Twente-aanhang door middel van een lied de FC Groningen-supporters. Een aantal mensen in het stadion heeft zich daaraan (terecht) gestoord en vond dat FC Twente had moeten optreden. Zij hebben gelijk. Het is om verschillende redenen niet gebeurd en dat betreuren wij.”

Coverbeeld: UnSplash

Powered by Labrador CMS