Op 19 oktober zijn de eerste twee afleveringen van American Horror Story: NYC uitgezonden op de Amerikaanse zender FX en streamingplatform Hulu. Het vorige, tiende seizoen viel niet bepaald in de smaak bij kijkers en critici: dat seizoen bestond uit twee delen die niets met elkaar te maken hadden en alhoewel dat eerste deel vrij vermakelijk was, eindigde het abrupt en onbevredigend. Over het tweede deel zullen we het maar helemaal niet hebben.

Verhaallijnen

Hopelijk heeft American Horror Story: NYC een duidelijke kop en een staart, want bedenker en maker Ryan Murphy wil nogal eens op hol slaan met te veel verschillende verhaallijnen die op zijsporen belanden, of, in het geval van seizoen vijf, het hoofdpersonage naar de achtergrond laten verdwijnen (dat was het Freakshow-seizoen met de gruwelijk enge clown Twisty).

Afijn, wat weten we over American Horror Story NYC? Het speelt zich af in de gay scene van New York in 1981, waar een seriemoordenaar huishoudt. De politie houdt zich hier nauwelijks mee bezig, liever vallen ze gays lastig die in het openbaar bewustwording willen creëren en in de ogen van die agenten de orde verstoren.

Cast en rolverdeling

Russell Tovey en Joe Mantello spelen Patrick en Gino, een politiedetective die zwaar in de kast zit en een journalist die het gebrek aan interesse voor de moorden bij de politie aan de kaak wil stellen. Charlie Carver is te zien als Adam, die de verdwijning van zijn beste vriend Sully (een rol van Jared Reinfeldt) onderzoekt.

Isaac Cole Powell speelt Theo, een fotograaf die zich heeft gespecialiseerd in gespierde hunks en regelmatig anonieme seks heeft in gay sauna’s. Isaac Cole Powell speelt zijn manager en liefdespartner en weet niet wat Theo uitspookt in de sauna’s. Sandra Bernhard speelt Fran, de leider van een lesbische kliek die journalist Gino ertoe probeert aan te zetten om ook aandacht te besteden aan queer vrouwen in zijn publicaties.

Tot slot is er Patti LuPone, die ‘Fever’ zingt in een van de badhuizen, en de vermeende seriemoordenaar is een naakte, gespierde man die gehuld is in een leren pak en dito masker en ‘Big Daddy’ wordt genoemd.

Camp- en horrorgehalte

Wat betreft het camp-gehalte waar AHS om bekendstaat: in NYC valt dat de eerste kijkers een beetje tegen. In seizoenen als Hotel (Lady Gaga als rijke socialite), Coven (het afgehakte, pratende hoofd van Kathy Bates én haar allereerste tripje naar een fastfoodrestaurant) of 1984 (de parodie op slasher horrorfilms uit de jaren tachtig) vlogen de camp-ideeën je om de oren. Hier valt eigenlijk alleen het sauna-optreden van Patti LuPone in die categorie. En echt horrorachtig is het ook allemaal nog niet.

Wie weet volgt de echte horror in de komende afleveringen. Want wat bedoelt de wetenschapper Hannah (een rol van Billie Lourd) precies als ze een potentiële pandemie op Fire Island onderzoekt en de autoriteiten verzoekt om uit voorzorg alle herten te laten afmaken? En wat bedoelt Fran precies als ze tegen Hannah zegt dat ‘een groep kwetsbare mensen wordt aangevallen door de Amerikaanse overheid?’ Toch best spannend.

Teaser

Hieronder alvast een eerste teaser. Aanstaande woensdag volgt de derde aflevering van AHS: NYC op de Amerikaanse zender FX en streamingplatform Hulu. Wanneer het seizoen officieel in Nederland is te zien, is nog niet bekendgemaakt. Waar? Dat wel: op Disney+.