Een groep gay bergbeklimmers heeft zich verenigd om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne en tegen Poetins homo- en transfobe regime. Ze zijn het Tien Shan-gebergte in Kyrgyzstan ingetrokken, alwaar een bergtop naar Vladimir Poetin is vernoemd.

Te slim af

Vlak voor deze groep waren twee Oekraïense bergbeklimmes ze voorgegaan om een Oekraïense vlag op de bergtop neer te zetten. Die werd echter al na een paar dagen verwijderd door lokale klimmers.

Om die lokale bergbeklimmers nu te slim af te zijn, hebben de Oekraïense klimmers en die van het lhbtq-team nu hun handen ineengeslagen. De Oekraïense vlag prijkt nu naast de regenboogvlag vlakbij de bergtop van Poetin.

Pride on the Rocks

Samen met de lokale lhbtq-organisatie Kyrgyz Indigo organiseerden ze vervolgens Pride on the Rocks in de plaats Chunkurchak.

De actie is onderdeel van de Pink Summits-campagne, waarbij een queer team van bergbeklimmers op alle continenten de hoogste plek opzoekt om daar een regenboogvlag neer te zetten. Zo waren ze al eens te vinden op de Kilimanjaro in Afrika, de Mont Blanc in Frankrijk en Mount Ksciuszko in Australië. Voor januari 2023 staat Mount Aconcagua in Zuid-Amerika op de planning.

Doneer nu

Pink Summits kan alle steun gebruiken voor deze acties. Zin om te doneren? Dat kan hier.