Sloveense inzending Songfestival bekendgemaakt

...dit weten we over het Songfestival 2023

08 december 2022, 1 minuut

Het Eurovisie Songfestival wordt in mei 2023 in Liverpool gehouden. Dit weten we tot nu toe.

Duncan Laurence is betrokken bij het nummer, en hij belde met Mia en Dion om het goede nieuws met ze te delen.

Mia en Dion werden bij elkaar gebracht door Duncan Laurence en diens partner Jordan Garfield. Het nummer dat het duo in mei zal zingen werd door het viertal gemaakt, en werd unaniem door de Nederlandse selectiecommissie gekozen als inzending voor 2023.

Wanneer en waar wordt het Songfestival gehouden?

Dit jaar wordt het Songfestival gehouden op 9, 11 en 13 mei in de Liverpool Arena in het Verenigd Koninkrijk. In 2022 won De Oekraïense band Kalush Orchestra met het nummer 'Stefania', maar vanwege de oorlog met Rusland werd besloten dat Oekraïne in 2023 niet geschikt is als gastland. Het Verenigd Koninkrijk, dat tweede werd met Sam Ryders nummer 'Space Man', wierp zich op als organisator. De BBC trekt voor de organisatie samen op met Oekraïense zender PBC.

Deze 37 landen staan op 9, 11 en 13 mei 2023 in de Liverpool Arena

Albanië, Australië, Armenië, Azerbeidzjan, België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

Missen we niet een paar landen?

Klopt. Belarus werd eerder al geblokkeerd voor deelname en ook Rusland wordt in 2023 door de EBU geweerd van deelname. Bulgarije, Montenegro en Noord-Macedonië besloten niet mee te doen vanwege financiële redenen.

Welke acts zijn verder al bekend?

Cyprus: Andrew Lamrou

Andrew Lamrou is een Australische zanger met Grieks-Cypriotische roots. Hij deed in 2015 mee aan X Factor Australia. Cyprus heeft het Songfestival nog nooit gewonnen, maar werd in 2018 tweede met 'Fuego' van Eleni Foureira.

Israël: Noa Kirel

Noa Kirel is een ster in Israël. Ze won in 2017 én 2021 de MTV Europe Music Award voor 'best Israeli act'. Ze bracht in 2021 tijdens Pride Month samen met komiek Ilan Peled het nummer 'Trilili Tralala' uit, dat al snel een 'queer anthem' werd. Israël won maar liefst vier keer eerder het Songfestival: in 1978, 1979, 1998 én in 2018 met 'Toy' van Netta. Hieronder de clip van 'Trilili Tralala' – de daadwerkelijke inzending wordt later bekendgemaakt.

Slovenië: Joker Out

Voor hun deelname in 2023 werd de band Joker Out door een interne selectiecommissie gekozen; het nummer zelf wordt op zaterdag 4 februari bekendgemaakt. De band wilde al langer meedoen met het Songfestival, maar wachtte naar eigen zeggen tot precies het juiste moment. Joker Out werd in 2016 opgericht in Ljubljana en ze beschrijven hun muziekstijl als shagadelic rock 'n roll. Slovenië heeft nog niet eerder het Eurovisie Songfestival gewonnen; hun hoogst behaalde plaats was nummer 7, zowel in 1995 als 2001.

Dit artikel wordt aangevuld wanneer nieuwe informatie bekend wordt gemaakt.

Hoofdbeeld: RTV Slovenija

Magazine 118
De nieuwste editie van Winq is uit!
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau