Het gebeurt wel vaker dat hetero acteurs een lbhtq-personage spelen, waarna ze kritiek krijgen dat die rol eigenlijk door iemand had moeten worden gespeeld die zelf lhbtq is. Door goede sier te maken met zo’n rol zou zo’n acteur aan ‘queerbaiting’ doen. Maar wat nou als een acteur nog heel jong is en zelf misschien nog niet helemaal weet hoe hij zijn seksualiteit moet interpreteren?

Ontluikende liefde

Dit laatste overkwam de 18-jarige Heartstopper-acteur Kit Connor. In die Netflix-serie is de ontluikende liefde te zien tussen twee jongens. Een ontroerende serie die door veel kijkers positief is ontvangen. Connor kreeg dus het verwijt aan queerbaiting te doen omdat hij een gay personage had gespeeld.

Maandag zag hij zich genoodzaakt om via Twitter bekend te maken dat hij biseksueel is, en zijn boodschap loog er niet om. Eerder had hij al gemeld dat hij Twitter geen prettig platform meer vond en zich terug wilde trekken van het medium. Toch keerde hij even terug om zijn statement te maken. Vrij vertaald schreef hij het volgende: “Even terug hier. Ik ben bi. Gefeliciteerd met het dwingen van een 18-jarige om uit de kast te komen. Ik denk dat sommigen van jullie het punt van de show hebben gemist. Doei.”

Niemand iets verschuldigd

Connors tegenspeler in Heartstopper Joe Locke reageerde met de volgende woorden: “Je bent niemand iets verschuldigd. Ik ben zo trots op je, mijn vriend.” Ook kreeg hij steun van twee andere acteurs uit de Netflix-serie Young Royals, waarin een Zweedse prins verliefd wordt op een jongen die hij leert kennen op een elitaire kostschool. Omar Rudberg schreef: “Hier word ik zo verdrietig van. Mensen zijn gemeen. Ik stuur knuffels jouw kant op. Fuck them!” En Edvin Ryding voegde daaraan toe dat hij met Connor meeleeft.

Meer prominenten deden vervolgens een duit in het zakje. Zo schreef Olympisch zwemmer Michael Gunning dat niemand zich gedwongen zou moeten voelen om uit de kast te komen. Hij schreef: “Wat er met Kit Connor is gebeurd MOET veranderen! Hij is 18 jaar oud en er mag nooit druk worden uitgeoefend op publieke figuren (of wie dan ook) om hun seksualiteit te labelen voordat ze er klaar voor zijn. Ieders reis is de zijne!”

Bron: Attitude