Met een partnercertificaat kunnen koppels worden erkend voor diensten als huisvesting en gezondheidszorg. Maar ze verlenen geen rechten als het gaat om erfenis, adoptie of huwelijksvisa.

Meerderheid wil huwelijksgelijkheid

Japan is het enige land in de G7, een associatie van landen met een geavanceerde economie, dat geen gelijke rechten kent op het gebied van huwelijk. Verschillende kleine gemeentebesturen, waaronder delen van Tokio, hebben al een partnerschaps-erkenning die sommige, maar niet alle huwelijksrechten verleent. Sinds dinsdag zijn de certificaten in heel Tokio verkrijgbaar.

Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Japanse burgers voorstander is van huwelijksgelijkheid, maar onder politici is eer weerstand. Dit jaar handhaafde een rechtbank in Osaka het verbod op een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, nadat een rechtbank in Sapporo het verbod eerder ongrondwettig had verklaard.

137 aanvragen ingediend

Lhbtq-activisten grepen de Olympische Spelen in Tokio aan om aan te dringen op meer gelijkheid, maar er is weinig veranderd. Sinds bekend is dat Tokio partnercertificaten uitgeeft, zijn er 137 aanvragen ingediend. Iedereen die in Tokio woont en werkt, komt hiervoor in aanmerking.

Een koppel genaamd Miki en Katie vertelt dat het certificaat een deel van hun zorgen zal verlichten. “Mijn grootste angst was dat we bij een noodgeval als vreemden zouden worden behandeld”, zei Miki.

Acceptatie

Ze voegde eraan toe dat de beschikbaarheid van een partnerschapscertificaat de acceptatie kan bevorderen. “Hoe meer mensen hiervan gebruik maken, des te meer zal onze gemeenschap zich aangemoedigd voelen om familie en vrienden over hun relaties te vertellen, zonder hun ware zelf te verbergen.”

Bron: Advocate / Coverbeeld: Istock